Gastvrije ontmoetingsplaats met de bisschop van de Nijl

Het klooster Brenkhausen, gesticht rond 1240, is vandaag de dag de zetel van de Koptische bisschop van Noord-Duitsland. Als een van de oudste kerken ter wereld werd de Koptische Kerk in Egypte in de 1e eeuw gesticht. De naam "Koptisch" verwijst naar de Egyptische christenen. Ze worden beschouwd als directe afstammelingen van de oude farao's.

Het voormalige cisterciënzerklooster werd in de 18e eeuw geseculariseerd en vervolgens verlaten. Sinds 1993 zijn de voormalige kloosterruïnes liefdevol en vakkundig gerestaureerd onder leiding van bisschop Anba Damian. Inmiddels is het Koptisch Klooster een populaire bestemming voor excursies en een oecumenische ontmoetingsplaats geworden.

Geniet van de buitengewone sfeer van het klooster, de warme gastvrijheid van de Kopten en het oosterse eten. Verbazingwekkende inzichten krijgen in het oude vakmanschap van de baksteenproductie, die ook werd gebruikt voor de renovatie van het klooster. Leer de christelijke Egyptenaren en hun tradities beter kennen. Luister naar de ritmische melodieën van de kopten, die in een meer dan 5000 jaar oude liturgische taal worden gezongen.

Ontdek de kleurrijke en unieke Koptische schilderijen die het klooster versieren. Op een reusachtige kaart van de Nijl ziet u de route van de Heilige Familie naar het voormalige land van de Farao's, die nog steeds pelgrims uit de hele wereld aantrekt en de Koptische kloosters in Egypte met elkaar verbindt. Daarnaast tonen fototentoonstellingen actuele foto's en snapshots van de moderne kerken in Egypte.

Een ander hoogtepunt is de tentoonstelling "Talking Wood" met indrukwekkende en deels levensgrote houten sculpturen in het klooster. Naast andere permanente tentoonstellingen van bijbels en miniatuurmodellen van de beroemdste kerken ter wereld, zijn er ook speciale tentoonstellingen. Leer veel interessante details over deskundige rondleidingen direct ter plaatse. Gastenkamers en conferentiezalen bieden ook de mogelijkheid om wat tijd door te brengen in het klooster.

Duitse tekst: Dipl. Des. Dipl. Soz. Annette Fischer

Bezienswaardig

In & rond het koptische klooster

Katholieke parochiekerk van St. Johannes de Doper uit de 13e eeuw met barokke inrichting. Klooster met klooster, kapel, noordvleugel en eetzaal met gekleurde muurschilderingen in Koptische stijl, talrijke permanente en speciale tentoonstellingen, Egyptische themazalen.

Het waard om te weten

Levende oecumene

De katholieke gemeenschap van Brenkhausen heeft ook haar thuisbasis op het kloosterterrein. De parochiekerk gewijd aan de heilige Johannes de Doper is de moeite van het bekijken waard: een barokke
Juweel met stralende krans Madonna en doopvont uit de 16e eeuw. In de oostelijke vleugel van het voormalige cisterciënzerklooster bevindt zich nu de pastorie.

St. Mark's Guest House en Restaurant

In mei 2019 opende bisschop Damianus het restaurant St. Markus.

s Avonds is het restaurant St. Markus met zijn internationale keuken voor u geopend. Egyptische muurschilderingen van Daniela Rutica zorgen voor de bijzondere ambiance.

Het St. Markus Guest House & Restaurant is gelegen tegenover de katholieke kerk van St. John Baptist (oostelijke vleugel van het kloostercomplex). Het heeft 3 eenpersoonskamers, 12 tweepersoonskamers en 1 meerpersoonskamer voor ca. 30 personen en een salon.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Contact

Koptisch-Orthodoxes Kloster
der Jungfrau Maria und des heiligen Mauritius
Propsteistraße 1a
37671 Höxter-Brenkhausen

Tel. 05271 18905 oder 36854