Desenberg met burchtruïne

De Desenberg steekt een goede 150 m boven Warburgse vlakte uit. De markante verschijning van deze kegelvormige berg heeft de mens altijd al gefascineerd, en niet enkel wegens de fantastische uitzichten, die de bergtop u te bieden heeft.

De berg is niet alleen aantrekkelijk gevonden door de mens, maar ook door de talrijke insecten. Voor de insecten is de Desenberg een oriëntatiepunt! Dit geldt ook voor de koninginnepage, de mooiste inheemse dagvlinder.

Uit vuur geboren

De kegelvormige Desenberg is al van ver zichtbaar. Deze berg is een basaltkrater, die nog nooit door het aardoppervlak gebroken is, waardoor het magma binnenin de krater gestold is. Dit magma is veel harder dan het omringende gesteente en werd over miljoenen jaren naar de buitenkant toe afgevlakt door natuurkrachten.

De Desenberg bij Warburg kan beklommen worden via een spiraalvormig aangelegde panorama-wandelweg en biedt u fantastische uitzichten over de Warburgse vlakte. Tegelijktijd is de Desenberg de habitat van een speciaal aangepaste planten-en dierenwereld, die wegens haar zeldzaamheid en uniciteit tot het Europees Natuurerfgoed behoort

Reistip:
In de vroege zomer kunt u op de ronde bergtop van de Desenberg bij zonnig weer de koninginnepage, de mooiste inheemse dagvlinder, bij haar "huwelijksvlucht" observeren! Aan de voet van de Desenberg vallen in mei de bloemenbonte grasweides zeker op.

Informatie:
www.erlesene-natur.de