Landhuis Bökerhof

Het landhuis Bökerhof in het culturele modeldorp Bökendorf, samen met Haus Vörden en Gut Abbenburg zijn een van de familiezetels van de baronsfamilie von Haxthausen en een plaats van groot belang in de literatuurgeschiedenis.

Baron Caspar Moritz von Haxthausen vertrouwde de Hildesheimse architect Anton Went de planning en bouw van de Bökerhof tussen 1769 en 1771 toe. Het herenhuis met zijn twee verdiepingen werd gebouwd op de ruïnes van een watersysteem uit de 15e eeuw, aan de zijkant strekt het gebouw zich uit tot twee torenachtige uitbreidingen. De daken zijn bedekt met Solling zandsteenplaten, afhankelijk van de regio. De eerste bewoners van het huis waren Werner Adolph von Haxthausen en zijn vrouw Marianne (geboren von Westphalen zu Heidelbeck), de grootouders van moederskant van de dichteres Annette von Droste-Hülshoff.

De Bökerhof is omgeven door een uitgestrekte tuin. Sommige oude bomen dateren nog van de tijd dat het complex werd gebouwd. Het park aan de achterzijde van het huis was omgeven door een gang van haagbeuken. De takken van de beukenbomen werden regelmatig op meer dan twee meter hoogte omgezaagd, zodat er een dicht en indrukwekkend bladerdak kon groeien. Ook vandaag de dag is dit historisch unieke exemplaar nog grotendeels als "pergola" bewaard gebleven.

Op dat moment omvatte het landgoedpark ook een uitgebreide axiale bomenlaan in westoostelijke richting met een totale lengte van 2100 meter, aan het einde waarvan kruizen werden opgericht. De lindebomenlaan is in het westen bewaard gebleven met een door de ouders van de zogenaamde Grote Generatie geschonken kruisweg en het "Witte Kruis" aan het einde van de laan, die in 1799 werd opgericht. Het oostelijke deel van het as wordt nog steeds aangegeven door de toegangsweg naar het kasteel. In de Hasenholz, het kleine bosrijke gebied bij het openluchtpodium, staat het kruis aan het oostelijke uiteinde. De afstanden van de twee kruizen naar het kasteel zijn 2/3 in het westen en 1/3 in het oosten. Deze zogenaamde "Trinity axis" is uniek en daarom werd het huis, inclusief zijn bewoners destijds onder de "redding van het kruis" geplaatst.

Aan het begin van de 19e eeuw vormde zich rond de broers Werner en August von Haxthausen in Haus Bökerhof een kring van jonge mensen met literaire ambities. Deze zogenaamde "Bökendorfse Romantische Kring" bestond uit Annette von Droste-Hülshoff en haar zus Jenny, de gebroeders Grimm, August von Arnswald, Heinrich Straube en August Hoffmann von Fallersleben. Samen met de vele vrienden en kennissen van de familie namen zij deel aan de verzameling sprookjes, legenden en literaire folklore. Zonder de hulp van de Vriendenkring Bökendorf zou het tweede deel van de bekende sprookjescollectie van de gebroeders Grimm een andere uitstraling hebben gehad. Ook belangrijk voor de literatuurgeschiedenis is het feit dat Annette von Droste-Hülshoff in Bökendorf de ware achtergrond van een moorddadige daad leerde kennen uit verhalen van haar grootvader, die ze later veranderde in haar meesterroman "Die Judenbuche". De echte moord op de koopmansjoden vond plaats in de omgeving van Bökendorf in februari 1783 en de bouwer van de Bökerhof, Casper Moritz von Haxthausen, was destijds als hoofd van de rechtbank verantwoordelijk voor het onderzoek.

In Bökendorf maakte Annette von Droste-Hülshoff kennis met de dichters August von Arnswaldt en Heinrich Straube. Droste's genegenheid voor beide jonge mannen in 1820 was de oorsprong van de intrige van de twee studenten tegen de dichteres, die bekend werd als de "Jugendkastastrofe". Dat haar oom August en zijn zus Anna ook bij deze gebeurtenissen betrokken waren, zorgde ervoor dat Annette von Droste-Hülshoff tot 1837 de familie Bökendorf ontweek. Pas in 1838 bezocht ze de Bökerhof weer vaker, hoewel ze in het nabijgelegen Huis Abbenburg overnachtte en alleen overdag op de Bökerhof verbleef.

Het is ook veelzeggend dat de huizen Bökerhof en Abbenburg in het epos "Dreizehnlinden" van de dichtersdokter Friedrich Wilhelm Weber (1813-1894) vereeuwigd werden. Bökerhof, als decor van de "Hof van Bodinkthorpe", heeft een zeer nauw verband met de fictieve gebeurtenissen van het epos en Abbenburg werd door Weber als model genomen voor de "Habichtshof".

 

Adres:
Haus Bökerhof
Bökerhof 5
33034 Brakel-Bökendorf


Contact & verdere informatie:
Tourist Information Brakel im Haus des Gastes
Am Markt 5
33034 Brakel
Telefon: 05272 360-1250