Kasteel Corvey

De voormalige rijksabdij Corvey is het hart van de kloosterregio Kulturland Kreis Höxter.

Rond 816 hebben de benedictijnse monniken van het Noord-Franse klooster Corbie een orde- nederzetting opgericht in Hethis, een plaats in Solling waarrond vele sages geweven zijn en die tot nu toe nog niet te lokaliseren is. De monniken hebben hun convent in 822 overgebracht in het Wezerland wegens ongunstige nederzettingsvoorwaarden.

Het land stelt keizer Lodewijk de Vrome ter beschikking, die het klooster met privileges en meer grondbezit ingericht heeft. Door ver reikend missiewerk, gelijkmatige bezitsverhoging en grote aandacht voor wetenschap en kunst ontwikkelde Nova Corbeia - het nieuwe Corbie - zich tot een geestelijk, wetenschappelijk en cultureel centrum, dat ver over de regio uitstraalt.

Sinds de overbrenging van de relieken van de heilige Vitus (836) was Corvey een belangrijk heiligdom. Door slechte economie, oorlogen en het verval van kloosterlijke gewoontes kwam er tegen het eind van de 10de eeuw een ononderbroken achteruitgang op gang - daaraan kon ook de vergroting tot vorstabdij (1220) niets aan veranderen.

In de Dertigjarige Oorlog werd het klooster op het Karolingische westwerk na zeer zwaar verwoest. Bij de heropbouw ontstonden vanaf 1667 de barokke aanleggingen, die in omvang en vormgeving meer weghebben van een kasteel, en de in dezelfde stijl opgerichte abdijkerk met haar prachtige inrichting. Sinds 1792 was Corvey een vorstbisdom, maar werd in de lijn van de secularisatie (1803) een wereldlijk vorstendom, wiens territorium in 1840, na meerdere heerschappijwissels, het vorstelijke huis van Ratibor en Corvey toekwam. De familie is nog steeds eigenaar van het slot en de bijbehorende bezittingen.

Corvey is qua verkeer gunstig gelegen aan het Wezer-fietspad en de aanlegsteiger. Vandaag is het kasteel een geliefde bezienswaardigheid. Naast waardevolle tentoon- stellingen zoals de Corveyer muziekweken biedt het kasteel tal van indrukwekkende bezienswaardigheden - in het bijzonder het tussen 873 en 885 gebouwde westwerk (foto onderaan), één van de belangrijkste bouwmonumenten van Duitsland. Ook de vorstelijke bibliotheek, die ongeveer 74.000 boeken telt en waar ooit de dichter Hoffmann von Fallersleben heeft gewerkt, is fascinerend voor de bezoeker.


Informatie:
Kulturkreis Höxter-Corvey gGmbH
Museum Höxter-Corvey
37671 Höxter

Tel. +49 (0)5271 694010
Museumshop: +49 (0)5271 68120

empfang@schloss-corvey.de
www.schloss-corvey.de

Corvey - Reichsabtei, Schloss, Weltkulturerbe