Museum Höxter-Corvey

1200 jaar cultuurgeschiedenis - van Karolingisch geloofsbastion tot barokresidentie. Het Höxter-Corvey Museum is gevestigd in de vertrekken van de voormalige prins-bisschoppelijke residentie van Corvey.

Op een oppervlakte van ongeveer 8.000 m² biedt het bezoekers een overzicht van de geschiedenis van het klooster vanaf de stichting in 822 tot de opheffing in 1803.

Kamers met classicistische en Biedermeier-interieurs doen de wooncultuur van de 19e eeuw herleven. De tentoonstelling "Van villa tot stad" toont de geschiedenis van Höxter.

Corvey in de Middeleeuwen

De reis door de tijd begint bij een van de belangrijkste Karolingische kloosterstichtingen in middeleeuws Duitsland. De benedictijnenabdij van Corvey was vergelijkbaar met Reichenau in Zwaben of Fulda in Franken. Met de overdracht van de relikwieën van Sint Stefanus en Sint Vitus werd de abdij ook een belangrijk bedevaartsoord. Van de 9e tot de 12e eeuw werd de keizerlijke abdij beschouwd als een spiritueel, economisch en cultureel centrum in Noord-Europa.

Corvey in de barok

Corvey kende een verdere bloei in de barokperiode, toen de prins-bisschoppen het leven domineerden. Met de verbouwing van de abdijkerk tussen 1667 en 1674 startte Christoph Bernhard von Galen, prins-bisschop van Münster en toenmalig bestuurder van Corvey, de grootste bouwperiode die de abdij tot 1740 meemaakte. De verbouwing van het complex tot een barokke residentie bood de residerende prins-bisschoppen een geschikt decor voor representatie. Het resultaat was sierlijk stucwerk, plafondschilderingen en een weelderige abdijkerk met barok meubilair.


Corvey in de Biedermeier periode

Nieuwe tijden braken aan voor Corvey met de wereldlijke heersers aan het begin van de 19e eeuw. De transformatie van prins-bisdom tot vorstelijk paleis vond plaats tijdens het Biedermeier-tijdperk. De historische woonvertrekken van landgraaf Viktor Amadeus von Hessen Rotenburg en zijn vrouw Elise bevinden zich in de westelijke vleugel van het kloostergebouw. Met hun inrichting en waardevolle Franse behang tonen ze de stijl van laat classicisme en Biedermeier. Even indrukwekkend is de prinselijke bibliotheek in de noordelijke vleugel, waarvan de basiscollectie teruggaat tot de verzamelwoede van de gravin.

Informatie:

Kulturkreis Höxter-Corvey gGmbH
Kasteel Corvey
37671 Höxter
Tel. 05271 -694010

Museum winkel:
Tel. 05271 68120

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)