Optisch telegraafstation nr. 32

Het station Oeynhausen is nr. 32 van 62 stations van de Pruisische optische telegraaflijn Berlijn - Keulen - Koblenz, die in de jaren 1833/34 tot 1849/52 Berlijn met het Pruisische Rijnland verbond. Kenmerkend voor een telegraafstation was de hoge mast met drie dubbele armen die van veraf zichtbaar waren. Met behulp van deze zogenaamde indicatoren konden 4096 verschillende karakters worden weergegeven.

In "uitstekende" lucht werden 1,5 tot 2 karakters per minuut uitgezonden naar het volgende station, dat zich tussen 7,5 en 15 km verderop bevond en meestal op bergen lag; bij mist of regen moest de operatie echter worden stopgezet. Een verzending van 30 woorden bereikte Koblenz vanuit Berlijn in 1,5 uur, een meesterwerk van de communicatietechnologie, gezien hoe lang het duurde voordat een koerier deze afstand aflegde.

 

Na slechts 15 jaar werd de optische telegrafie stopgezet omdat de elektromagnetische telegrafie werd uitgevonden. De telegraafhuizen werden verkocht of gesloopt. Het "Telegraphenetablissement" nr. 32, dat door de Heimatverein Oeynhausen e. V. is herbouwd, toont onder andere de stationskamer van de Pruisische telegrafisten met de instelapparatuur voor de richtingaanwijzers en de historische uniformen die met het Pruisische Museum in Minden zijn gereconstrueerd, een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van Pruisen in Westfalen en informatie over de Franse optische telegrafie.

 

Informatie:
Heimatverein Oeynhausen e. V.
Emmerkämpe 16
33039 Nieheim

Tel.:  05274 95 826

Adres voor bezoekers:

Auf der Finnstätte
33039 Nieheim