Graafschapspark Bad Driburg

Graafschapspark Bad Driburg

Het graafschapspark in Bad Driburg, dat al meer dan 230 jaar eigendom is van de graven van Oeynhausen-Sierstorpff, is zonder twijfel een van de mooiste landschapsparken van Duitsland. Hier worden historische conservering, hedendaagse tuinkunst en moderne gebruikseisen op voorbeeldige wijze gecombineerd. Het Engelse landschapspark maakt indruk met zijn brede gebogen paden in goed onderhouden gazons, met vijvers en bruggen en verrassende uitzichten tussen oude bomen.

Het gebied achter de fonteinbogen is bijzonder aantrekkelijk, met de rozentuin van Peter Coats (Britse tuinontwerper, fotograaf en schrijver, 1910-1990), de haagtuin met de watermobiel van Angela Connor, de lelieweide van de Franse tuinarchitect Gilles Cléments en de heidevijvers. Het "Diotima-eiland" en het "Hölderlin-groeve" herinneren aan het verblijf van de dichter Friedrich Hölderlin en zijn geliefde Susette Gontard. De royale zichtlijnen openen het zicht op het wildpark, het bosstadium en het Teutoburgerwoud. Het terras voor het "Capsar's Restaurant" werd in 2003 - kort voor de dood van Ramona gravin von Oeynhausen-Sierstorpff, wiens grote wens het was - opnieuw ingericht door Lady Arabella Lennox-Boyd. De privétuin van de graven is ook door de professionele tuinarchitect vormgegeven.

Een van de weinige openbaar toegankelijke vaste planten- en grassentuinen in Duitsland, ontworpen door de bekende tuinarchitect Piet Oudolfs, stroomt sinds 2009 als een bloeiende rivier over de uitgestrekte gazons. Bijna 80 verschillende plantensoorten en 30.000 gecoördineerde planten zijn geplant op 4.500 vierkante meter, opgesplitst door kleine grasheuvels van waaruit de toeschouwer verschillende perspectieven krijgt op de vaste planten en grassen van verschillende hoogtes. In het voorjaar van 2012 werd het werk van Piet Oudolf aangevuld met bollenaanplantingen van de internationaal gerenommeerde tuinkunstenaars Jaqueline van der Kloet, zodat de vaste plantentuin ook in het voorjaar nog lijkt op een impressionistisch schilderij.

Het eerste kleine landschapspark werd in 1782 aangelegd door Caspar Heinrich von Sierstorpff, de oprichter van het kuuroord, en werd tegen het einde van de 19e eeuw uitgebreid tot de huidige omvang van 64 hectare. Voor het behoud en de verzorging van dit park werd de eigenaar, Ramona gravin von Oeynhausen-Sierstorpff, in 2001 door de Duitse vereniging voor tuinkunst en landschapscultuur (DGGL) met de allereerste federale onderscheiding "Das Goldene Lindenblatt" geëerd. Het Graafschapspark is meerdere malen gekozen tot een van de tien mooiste parken van Duitsland. Het is ook een ankertuin in het Europese tuinnetwerk EGHN.

Contact & verdere informatie:

Gästeservice-Center
Gräflicher Park
Brunnenallee 1
33014 Bad Driburg
Duitsland

Telefon: 05253 9523 700