Landschapspark kasteel Rheder

Het dorp en het kasteel van Rheder liggen in het schilderachtige rivierdal van de Nethe met een 8 hectare groot landschapspark, dat niet bang hoeft te zijn voor een vergelijking met de beroemde parkcreaties uit de 19e eeuw.

De bouwer van het park, Joseph Bruno Graf von Mengersen, ook wel bekend als de Dichter Graaf van de Nethegau, liet zich inspireren door de geschriften van prins Pückler-Muskau, die legendarische landschapsparken in Bad Muskau, Branitz en Babelsberg creëerde.

Vanaf de stijgende helling van de Sieseberg heeft de bezoeker een aantrekkelijk uitzicht over de uitgestrekte weiden en weilanden langs de rivier, tot aan het dorp met zijn barokke kerktoren, helemaal tot aan de tegenovergestelde hoogten. Het hele landschap ziet er vandaag de dag nog steeds uit als een romantisch landschapsschilderij.

De beste manier om het complex te leren kennen is door een wandeling te maken rond het kasteel. Van daaruit leidt een pad over een brug langs de rivier de Nethe op de helling van de Sieseberg. Het is ook de moeite waard om de Gräflich von Mengersen'sche Dampfbrauerei te bezoeken, die voor het kasteel ligt.

Wilgenpaleis in de Nethe-vallei

Het Schlosspark Rheder heeft nog een andere attractie: het Weidenpaleis in het Nethedal. Het maakt deel uit van het project "Exquisite Nature" van het district Höxter in Kulturland.

De Zwitserse kunstenaar Marcel Kalberer uit de Bodensee heeft met de hulp van ongeveer 300 vrijwilligers, voornamelijk jonge mensen, dit imposante bouwwerk van wilgenstaven in maart 2012 in slechts 6 weken en zonder gebruik van machines tot stand gebracht. Het is ruim 30 meter lang en bijna 10 meter hoog.

De torens van het paleis doen denken aan het Westwerk van Corvey. De koepel tussendoor is ideaal voor evenementen zoals concerten of bruiloften.

Informatie:

Schloss Rheder
Gräflich v. Mengersen’sche Dampfbrauerei
Rheder
Nethetalstr. 10
33034 Brakel-Rheder
Duitsland

Tel. +49 5272 39230

Het hele jaar door geopend. Gratis toegang.