Gisela Reineke

Natuurpark gids en kruidendokter

Op zondag ging de familie uit Brakel altijd het bos in. Om te ontspannen, om uit te schakelen en diep adem te halen. Gisela Reineke, opgegroeid in het kleine bergdorpje Altenbergen, heeft deze natuurlijke ervaring behouden. Eigenlijk nog meer dan dat. Want wandelen in de natuur, genieten met alle zintuigen, nieuwe paden ontdekken en prachtige uitzichten, dat is voor Gisela Reineke zowel inzet als taak tegelijk.

Om andere mensen de schoonheden van het gecultiveerde land te laten ontdekken, om hen de bijzondere magie van het "mooie landschap met de vele heuvels en verschillende perspectieven" te laten voelen, inspireert haar keer op keer. "Hier in het district Höxter hebben we schone en heldere lucht, uitgestrekte stukken land, veel met elkaar verbonden bosgebieden, ongerepte natuur ver weg van de grote wegen en een regio met een rijke geschiedenis die het waard is om in elk jaargetijde verder te ontdekken", weet de Kulturlandgids. Gisela Reineke volgt graag de sporen van kloosters, kastelen, paleizen en adellijke woningen en is gefascineerd door verhalen uit vervlogen tijden.

In de gezondheidsregio van het district Höxter maakt ze wandelaars vertrouwd met de genezende krachten van de natuur. Tijdens begeleide wandelingen leren ze interessante feiten over de helende werking van wilde kruiden en bomen, maar ook praktische en vooral eenvoudige dagelijkse tips over gezond eten, welzijn en de juiste balans voor lichaam en geest.

Samen lopen de wandelaars door de natuur en maken ze kennis met de helende werking van wilde knoflook, marjolein, vlierbloesem & Co.  In hectische tijden is het belangrijker dat mensen weer vertrouwen krijgen in de natuur en de genezende kracht, de "groene kracht", zoals de Benedictijner Hildegard von Bingen het noemde, weer in de natuur voelen. "Daarom lopen we vaak een tijdje in stilte, zodat de deelnemers eerst in contact kunnen komen met de natuur en het alledaagse leven kunnen loslaten", legt de gids van het natuurpark uit. Dan is alleen het moment belangrijk om in het hier en nu te leven. "Hildegard von Bingen wist al van de genezende band tussen de natuur en de mens."

Naast wandelingen met picknick en kruidenmenu's zijn vooral wandelingen met klankschaalmeditaties populair, die bijvoorbeeld aan het einde van de wandeling rond slot Bökerhof en de prachtige lindenlaan met het klooster altijd veel aanhangers vinden. "De klanken van de klankschaal, vermengd met de geluiden van de natuur, zoals het vogelgezang en het geritsel van de bladeren, is gewoonweg ingenieus", maakt Gisela Reineke enthousiast. De deelnemers, waarvan velen uit de lokale gemeenschap komen, maar anderen uit andere regio's van Duitsland, genieten van de schoonheid, de stilte en de uitgestrektheid van de natuur.

Bovendien komen de gasten altijd weer terug - of het nu gaat om wandeltochten rond de sprookjesachtige Hinnenburg, de oude bospaden tussen Brakel en Bökendorf. Overigens, alle favoriete plekken van Gisela Reineke: "Ik heb er veel van in de regio. Zo ook de Altenberger Höhenweg, daarin ziet de natuurparkgids een paradijs voor zomerkruiden met een prachtig uitzicht op het landschap. "Als je op een heuvel staat en naar beneden kijkt, laat je alles wat zwaar is los, een zekere lichtheid verspreidt zich en de natuur krijgt iets subliems."

In de regio, waar Gisela Reineke ook graag privé met haar Appenzeller mannetje "Luca" doorheen dwaalt, vindt ze veel krachtplekken. Een van hen is op de Agathenberg tegenover kasteel Gehrden. Tussen twee lindebomen staat het Agathe Wayside Shrine. "De energie daar is gewoon ongelooflijk," zegt Gisela Reineke met stralende ogen. En er is ook een plek in de regio waar de Kulturlandgids denkt aan Goethe's beroemde Faust-citaat: "Hier ben ik mens, hier mag ik zijn".  

De lievelingsplaatsen van Gisela Reineke