Onderweg in het rivierlandschap

Kristalheldere beekjes en kleine riviertjes kronkelen door bossen in het rivierlandschap, diepgroene dalen en groene weiden... Helaas zijn dergelijke natuurlijke rivierlandschappen in Midden-Europa grotendeels verdwenen. Ook de Netheaue is door de mens veranderd, maar toch valt er nog veel te ontdekken langs de loop van de rivier.

Rivierlandschappen – een goede gave van de natuur

Ijsvogels broeden in steile oevers, forellen en vlagzalmen paaien in kiezelbanken, natuurlijke hoge kruiden en smalle galerijbossen bieden een habitat aan de sprinkhaanzanger en de nachtegaal. In hoogstamboomgaarden broedt de steenuil – de Netheaue presenteert zich in meerdere gebieden nog dicht bij de natuur en maakt daarom deel uit van het europees systeem voor beschermingszonen „Natura 2000“.

Met de fiets langs de Nethe

Op ongeveer 50 kilometer stroomt de Nethe door de regio Höxter vanaf de rand van het Eggegebergte bij Bad Driburg-Neuenheerse tot de monding in de Wezer in het belevingsgebied Nethemonding in Höxter-Godelheim. De 65 km lange Nethe-fietspad begeleidt u tijdens uw wandeling door veld, bos en weiden, naar de middeleeuwse stadskernen en boerendorpen. Steeds weer nodigen banken, picknickplaatsen en oevers u uit te rusten. Deze fietstocht, die heel gemakkelijk te berijden is, is leuk voor de hele familie!

Voor de routeplanning

Vertrekpunt en bestemming (Bad Driburg/ Höxter) zijn goed te bereiken met de trein. Ook zijn er treinhaltes in Willebadessen, Brakel, Ottbergen en Godelheim, zodat men zich individueel een route kan samenstellen. Een getrainde fietser kan zonder problemen de hele route op één dag doen. Een precieze routebeschrijving met hoogteprofiel en routeverloop vindt u in Teuto-Navigator (ook als GPS track).


Der Netheradweg im Film: