"Erlesene Natur" - de belevingsgebieden

In het hart van het Weserbergland en in het zuiden van het natuurpark Teutoburgerwoud/Eggegebergte, ver van agglomeraties, industrie en verkeer, strekt het Kulturland Kreis Höxter zich uit. In deze "Erlesene Natur" kunt u beukenbossen vol orchideeën, bizarre rotsen en natuurlijke beken, gevarieerde bloeiende kalkgraslanden, zondoorstroomde heiden van jeneverstruiken en geheimzinnige venen verwachten. Hier is het europawijd net "NATURA 2000" bijzonder fijnmazig verbonden. Op een oppervlakte van 8 400 hectaren leven vele zeldzame planten en dieren in de beschermde, maar toch bewandelbare leefomgeving van ons europese natuurerfgoed – de belevenisgebieden van "Erlesene Natur".

Weser-Skywalk en Hannoversche kliffen

De roodbruine rotsen van de Hannoverse kliffen overtreffen de kruinen van de knoestige bomen aan de steile Wezerhelling. Met een hoogte van ongeveer 80 meter, zijn de kliffen in het Weserbergland uniek.

Dalhausen

Een van de mooiste wandelpaden aan weerskanten van het Weserbergland leidt u bij het dorpje Dalhausen en Jakobsberg over de hoogten van het Beverdal. 

Vlinderpad Willebadessen

Kom op het vlinderpad in het rijk van de vlinders en gentianen. Vooral op zonningen zomerdagen waant men zich in het landschap van het Middellandse Zeegebied.

Schwiemelkopf

Op het deelstaatoverkoepelende pad tussen de dorpen Körbecke in Nordrhein-Westfalen en Lamerden en Ostheim in Hessen, verplaatst u zich naar de bodem van een voormalig subtropisch Muschelkalkmeer.

GPS-belevingspad Bad Driburg

Volg de geklop van de zwarte specht en duik in het bosgebied van het Eggegebergte. Laat u op het GPS-belevingspad “Erlesene Natur - boswerelden” leiden door de satellietnavigatie of verken de weg “op de klassieke manier” met de wandelkaart.

Belevingsgebied Nethe

Kristalheldere beekjes en kleine riviertjes kronkelen door bossen in het rivierlandschap, diepgroene dalen en groene weiden... Helaas zijn dergelijke natuurlijke rivierlandschappen in Midden-Europa grotendeels verdwenen. Ook de Netheaue is door de mens veranderd, maar toch valt er nog veel te ontdekken langs de loop van de rivier.

Nethemonding

Waar de Nethe en de Wezer zich kussen – daar bevindt zich: het rijk van de prachtige beekjuffers! Op zonnige plaatsen, dicht boven het koele water van de Nethe, voeren de staalblauwe gekleurde mannetjes van de bosbeekjuffers zelf hun onstuimige balts uit of verdrijven ze concurrenten uit hun gebied. In tegenstelling tot het mannetje zijn de vrouwtjes duidelijk minder opvallend gekleurd met hun metallic bruine kleur.

Wezerhellingen

Gevarieerde bossen, rare boomvormen, ruime uitzichten en zeldzame planten – dat kunt u allemaal verwachten op de steile hellingen van Ziegenberg en Brunsberg, die te vinden zijn aan de westzijde van de Wezer in Höxter.

Grundlose-Taubenborn Höxter

De rotskloven en keienvelden van de steile hellingen van de Ziegenberg en de Brunsberg bieden de vele diersoorten een ideale schuilplaats. Ook de salamander brengt hier zeker de winter door. Zijn paaigebied ligt meteen aan de voet van de Ziegen- en Brunsberg in Taubenborn in de wateren van de Grundlose.

Desenberg

De Desenberg steekt zo'n 150 m boven de Warburgse vlakte uit. De opvallende verschijning van de kegelvormige berg heeft de mensen steeds gefascineerd. Vooral door de fantastische uitzichten die de top van de berg biedt.

Kalkgraslanden in Ottbergen

De "Wege der Vielfalt" in het belevingsgebied Ottbergen van "Erlesene Natur" leiden door een afwisselend cultuurlandschap tot aan de hellingen rechts en links van de Nethe. Het ongeveer 14 km lange traject kan via een lokaal gemarkeerd verbindingspad worden onderverdeeld in twee bijna 8 km lange trajecten (noord en zuid). Een klein "hol pad" van ongeveer 4 kilometer heeft een aparte markering.

In het rijk van de groene koning

Het goed uitgebouwde wegennetwerk, ver van de bereden straten en met weinig hellingen, verzoekt u, de velden aan beide kanten van de Emmer en de Beber te verkennen. Een 25 km lange tour verbindt de historische stadskernen van Steinheim en Nieheim, de kleiputten en de telegraaf van Lattberg met elkaar.

Bleikuhlen bij Blankenrode

De realiteit is dat in Blankenrode, gedurende vele eeuwen looderts en in een laatste ontginningsperiode ook zinkerts, de zogenoemde “zinkhoudende bodem”, gedelfd werd. Als getuigenis van de voormalige bergbouw heeft men tot vandaag nog een indrukwekkende, ongeveer 500 m lange kuil en uitgebreide hoge steenberg behouden.

Hist. gemeentehuis Höxter/Abdij Marienmünster

We vinden ze akelig en geheimzinnig: vleermuizen. De nacht is hun element. Wanneer we gaan rusten, zwermen ze uit en gaan ze op jacht. Maar het is niet de vermeende hebzucht naar menselijk bloed die hen drijft. De vleermuizen in onze streken zijn effectieve insectendoders.

Bosschool Modexen

In de natuur iets over de natuur vernemen - dat is het motto van de bosschool Modexen, die openstaat voor groepen die geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van de natuur en het milieu.

Kleiputten Nieheim

De twee kleiputten aan de rand van Nieheim waren al tijdens de actieve mijnbouw een habitat voor zeldzame diersoorten, die zich thuis voelden in de talrijke vijvers en poelen.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)