Belevingsgebied Kalkmagerrasen bij Dalhausen

Waar de bok een tuinier wordt

Een van de mooiste wandelpaden aan weerskanten van het Weserbergland leidt over de hoogten van het Beverdal bij het dorpje Dalhausen en Jakobsberg. Orchideeën die er exotisch uitzien, bergweiden vol bloemen, weelderige loofbossen en koele beekdalen zorgen keer op keer voor afwisseling.

Bijzondere hoogtepunten op de 13 km lange wandelpaden zijn de prachtige uitzichten in het Beverdal en op de Kreuzweg in Kiepenberg. Als de voeten moe worden, nodigen gemakkelijke ligbedden u uit op idyllische rustplaatsen uit te rusten. En de kinderen verheugen zich op de niet-alledaagse ontmoeting met de vrolijke geiten in de weiden van Dalhausen.

De “koe van de kleine man”

De hellingen rond Dalhausen dienden tot in het midden van de laatse eeuw als sobere weiden voor de talrijke bokken. Geiten waren voordeliger en veroorzaakten minder problemen dan koeien, zorden voor een goede melkopbrengst en leverden vlees. De herden omvingen 300-400 dieren, die bekent waren als individualisten en dikkopjes – zeker geen gemakkelijke opgave voor de herder bij het op- en afdrijven van de dieren.

De geiten eten het liefst de bladeren van de bomen en struiken. Daarvoor klimmen ze ook in de takken. Kruiden worden echter minder sterk stukgebeten. Bokkenweiden presenteren zich daarom als uiterst bloemrijke droge graslanden. Op twee plaatsen leidt het wandelpad over de geitenweiden. Hier kan men een band scheppen met de dieren. Vooral in het voorjaar, wanneer de jonge geitjes over de weiden tieren, is het een groot plezier voor de kinderen. Bij een volksfeest heeft zich ondertussen in september de terugkeer van de kudde koeien ontwikkelt. Hier kunnen de kinderen opgetuigde geiten met een touw naar het dorp leiden.

Voor de routeplanning:

De aantrekkelijke bergweg wijst op 3 steilere paden die naar de top lopen. Het is ook zeker een voordeel als u een beetje conditie en stapzekerheid heeft. Ook wandelstokken staan hier en daar ter gebruik beschikbaar. Alle belevingsgebieden staan in de interactive routeplanner “Teuto-Navigator” vermeld. Hier verkrijgt u gratis route-informatie, gedetailleerde routebeschrijvingen, wandelkaarten die u kunt afdrukken en GPS-data die u kunt downloaden.