Belevingsgebieden Emmeroberlauf, Beberbach en Nieheimer Tongruben

Het wegennetwerk, dat ver van de bereden straten goed uitgebouwd is en weinig hellingen heeft, verzoekt u, de velden aan beide kanten van de Emmer en de Beber met de fiets te verkennen. Een 25 km lange tour verbindt de historische stadskernen van Steinheim en Nieheim, de kleiputten en de telegraaf van Lattberg met elkaar.

Enjoy the magnificent view from there. Discover the "Nieheimer Flechthecke", ancient pollarded willows and near-natural brooks. Have a picnic on the way - at the picnic island near the clay pits, at the tower or in the greenery along the route - or stop off at the not everyday museums along the way: the Nieheim museum landscape including the Sack Museum in Nieheim and the Furniture Museum in Steinheim await you.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Op audiëntie bij de boomkikker

Zachte heuvels en graslanden, galeriebossen en kopweiden met beken erlangs, productieve akkers en idyllische boerendorpen vormen het landschap van de Emmer- en Beberbeemden. Het is een oud boerenland, waar men overal stoot op bewijzen van het traditionele cultuurlandschap. Het is de habitat van vele soorten amfibieën, waaronder ook de boomkikker, die grote populariteit geniet als kikkerkoning van het verhaal van de gebroeders Grimm. De meesten mensen hebben hem nog niet gezien, omdat het dier heel zeldzaam geworden is. Dit komt doordat hij de mens niet toelaat in zijn habitat. In het Beberdal en  de Nieheimer Tongruben kan men de kleine, max. 5 centimeter lange groene koning nog zien. In lauwe april- en meinachten, na het invallen van de duisternis, hoort u zijn gekwaak ver in het land.

Lounche bij het concert van de kikkers

De uitkijktoren van Lattberg is buiten de omgeving heel goed zichtbaar in Entrup, een plaats in de stad Lemgo in Noordrijn-Westfalen. De zeldzame constructie op het dak van de 33 meter hoge uitkijktoren doen denken aan de functie van de historische voorgangers: hier stond eens de station 31 van de pruisische telegrafenlijn tussen Berlijn en Koblenz. Vandaag dwaalt de blik ver over het land en ook verder over de Tongruben, waar dat het gekwaak van de boomkikkers te horen is tijdens warme lentenachten. De voormalige bouwputten hebben zich ontwikkelt tot een toevluchtsoord voor vele dieren- en plantensoorten en horen ook, net zoals de oever van Emmer en Beber, tot het europese natuurerfgoed „Natura 2000“. Opdat het zo blijft, zorgen tegenwoordig onder andere de imposante, maar meest aardige waterbuffels met hun hoorns voor de nodige veranderingen in het land, die telkens nieuwe kleine leefomgevingen creëren.


Emmeroberlauf, Beberbach und Nieheimer Tongruben im Film: