Uitnodiging om te dansen op de vulkaan

De Desenberg verheft zich ruim 150 m boven de vlakte van de Warburger Börde. Het opvallende uiterlijk van deze kegelvormige berg heeft de mensen altijd gefascineerd. Niet in de laatste plaats vanwege het fantastische uitzicht vanaf de top van de berg.

Maar de berg oefent niet alleen een grote aantrekkingskracht uit op mensen. Het dient als oriëntatiepunt voor talrijke insecten. Dit geldt ook voor de zwaluwstaart, waarschijnlijk de mooiste inheemse vlinder. In de vroege zomer kunt u op een zonnige dag de majestueuze zwaluwstaart in "bruidsvlucht" op de top van de Desenberg zien!

Geboren uit vuur

De van veraf zichtbare kegelvormige Desenberg is een basaltopening die nooit door het aardoppervlak is gebroken. Het magma is van tevoren al gestold en vormt een rots die veel harder is dan die van de omgeving. Gedurende miljoenen jaren hebben de nivellerende krachten van de natuur de Desenberg uit het landschap gesneden. Hierdoor is een habitat ontstaan met een speciaal aangepaste flora en fauna die, vanwege zijn uniekheid en zeldzaamheid, deel uitmaakt van het netwerk van beschermde gebieden "Natura 2000" en dus tot ons Europees natuurlijk erfgoed behoort.

Op een panoramisch wandelpad dat eenmaal rond de berg slingert, klimt u de ongeveer 80 meter hoogte in. Er wacht u een fantastisch panorama over de uitgestrektheid van de Warburger Börde, dat de klim meer dan waard is.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Der Desenberg im Film: