Wege der Vielfalt

De "Wege der Vielfalt" (paden van de diversiteit) in het belevingsgebied Ottbergen van "Erlesene Natur" leiden door een afwisselend cultuurlandschap tot aan de hellingen rechts en links van de Nethe. Het ongeveer 14 km lange traject kan via een lokaal gemarkeerd verbindingspad worden onderverdeeld in twee bijna 8 km lange trajecten (noord en zuid). Een klein "hol pad" van ongeveer 4 kilometer heeft een aparte markering.

Het landschap rond Ottbergen en Bruchhausen wordt enerzijds gekenmerkt door het Nethedal, op de hellingen waar de wandelroute loopt, en anderzijds door een bijzonder indrukwekkend mozaïek van verschillende grondgebruiken zoals grasland, weiden, velden, oevers en bossen. Het historische cultuurlandschap van Kulturland Kreis Höxter is tijdens deze tocht zeer toegankelijk voor wandelaars.

“Door deze holle steegjes moet hij komen...”

In tegenstelling tot vandaag waren de straten en de wegen vroeger uiterst divers. In het traditionele cultuurlandschap rond Ottbergen en Bruchhausen heeft deze diversiteit tot vandaag standgehouden. Naast de moderne wegenverbindingen zijn er ook ver op het terrein ingesneden holle wegen, romantische bospaden en gras- en grindwegen vol bloemen. Om de charme van het landschap voor de volgende generaties te behouden, werden de “kalkgraslanden in Ottbergen” in het netwerk “Natura 2000” opgenomen en zijn zo een belangrijke bestandsdeel van het europees natuurlijk erfgoed geworden. Het 13 km lange wandelpad rondom de plaatsen Ottbergen en Bruchhausen maakt het natuurlijk erfgoed toegankelijk. Aan beide kanten van de Nethe loopt het pad over beboste hoogtes en weinig platteland. Bijzonder zijn de historische holle wegen, die eeuwenlang bewaard zijn gebleven en in de loop van het project deels weer vrijgegeven werden.

Voor de routeplanning:

De weg is goed en zonder bijzondere uitrusting bewandelbaar. Vanuit het station Ottbergen gaat het over een lengte van 2,5 kilometer toch zo'n 160 meter omhoog. Ook in het verdere verloop zijn er nog twee diepere dalinsnijdingen te doorkruisen. Een beetje conditie komt ook goed van pas. Degenen die de hele route niet willen aflopen, hebben de mogelijkheid de route in Ottbergen ter plaatse te verkorten (een lengte van ong. 8 km).

Alle belevingsgebieden staan in de interactive routeplanner “Teuto-Navigator” vermeld. Hier vindt u gratis route-informatie, gedetailleerde routebeschrijvingen, wandelkaarten die u kunt afdrukken en GPS-data die u kunt downloaden.


De tour in TEUTO_Navigator: