Kleiputten Nieheim - Bijzondere habitats

Een nieuwe start in de kleigroeves

Zelfs tijdens de actieve mijnbouw waren de twee kleiputten aan de rand van Nieheim habitats voor zeldzame diersoorten die in de talrijke vijvers en poelen gedijden. Na de stopzetting van de kleiwinning leek het lot van de groeves als habitat voor vele dier- en plantensoorten bezegeld: In de toekomst zouden ze dienen als vuilnisbelt of stortplaats voor gevaarlijk afval. Dankzij het vastberaden verzet van met name de inwoners van Nieheim werden deze plannen opgegeven.

De nieuwe doelstelling was voortaan "natuur- en soortenbescherming". Het ontbrak echter aan gerichte zorg die tegemoet kwam aan de eisen van zeldzame pioniersoorten als de geelbuikvuurpad of de vroedmeesterpad in het bijzonder. Bijgevolg zijn deze soorten uit de kuil verdwenen. Veel andere bedreigde soorten, zoals de boomkikker of de kamsalamander, hebben daarentegen tot op de dag van vandaag een veilig heenkomen gevonden in de oude kleiput.

Terwijl in de Rath-kuil de waterbuffels helpen om de overwoekering van houtachtige planten in te dammen, is dit in de Lücking-kuil tot nu toe niet gebeurd. Daardoor kon de Lücking-kuil nauwelijks worden beleefd door de inwoners van Nieheim, die zich sterk hadden gemaakt voor het behoud ervan.

Dit werd in 2022 verholpen in het kader van het EFRO-project "Groene infrastructuur - Natuurbeleving in het rijk van de groene koning", met als hoofddoel het beschermde gebied toegankelijk te maken voor de plaatselijke bevolking als leer- of recreatieplek in de zin van zacht natuurtoerisme. Tegelijkertijd werden de habitats voor amfibieën, waterorganismen en zeldzame vogelsoorten op grote schaal geoptimaliseerd en voor de lange termijn veiliggesteld.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)