Op bezoek in het paradijs

Gevarieerde bossen, rare boomvormen, ruime uitzichten en zeldzame planten – dat kunt u allemaal verwachten op de steile hellingen van Ziegenberg en Brunsberg, die te vinden zijn aan de westzijde van de Wezer in Höxter.

U moet een goede 200 m wandelen om vanuit het Wezerdal op het hoogplateau van beide bergen te geraken. Boven aangekomen, bieden de meerdere uitzichtpunten u niet alleen indrukwekkende uitzichten op het Wezerdal en op de wouden van de Solling, maar nodigen ze u ook uit om te rusten. Ontspan u op de ligbedden die op de Rabenklippen geplaatst zijn, zet uw verstand op nul en geniet van onze “Erlesene Natur”.

Beukenbossen van de Sonderklasse

Bij een groot deel van de bossen gaat het om warmteminnende zegge- of orchideeënrijke beukenbossen, die in het Weserbergland hun noordelijke grens bereiken. Het zijn belangrijke bouwstenen in het Europees systeem van beschermingsgebieden “Natura 2000”. Wat eveneens van Europese belang is, is de vegetatie in het bereik van de Rabenklippen (kliffen). Op de rotsblokken zijn er pioniergrassen en droogteminnende bloemen, planten en struiken, onder de grasheuvels van de kliffen.

Beukenbossen zijn in Midden-Europa wijdverspreid. Ze hebben allemaal verschillende kenmerken. De zeer zeldzame plantengroep in het Noord-Duitse middelgebergte, zijn de warmteminnende zegge- of orchideeënrijke beukenbossen, die in een bijzondere typische vorm te vinden zijn aan de steile hellingen van de Ziegen- en Brunsberg. Een bijzonder kenmerk is dat zowel de venijnboom en de jeneverstruik hier te vinden zijn, twee zeer zeldzame soorten naaldbomen in onze bossen. Ziegenberg en Brunsberg samen met de rotskliffen, keienvelden en rare boomvormen benadrukken het bijzonder karakter van de bossen met steile hellingen van het Wezerdal en zijn opmerkelijke betekenis in het Europees systeem van beschermingsgebieden “Natura 2000”.

Excursietip:

Op de voedselrijke eiken-beukenbossen en de daarin aangeboden rotskliffen leven talrijke zeldzame plantensoorten. In het vroege voorjaar zullen het leverbloempje, de sleutelbloem of het peperboompje u enthousiast maken met hun felle blauwe, gele of paarse kleur. Later wekken de bloeiwijzen van de verschillende orchideeën het interesse van de insecten en natuurlijk ook die van de liefhebbers van de orchideeën. Echte botanische rariteiten stellen het watertorkruid, de coronilla of de hertswortel voor, die enkel in Noordrijn-Westfalen te vinden zijn. Een echte paradijs! Deze belevingsroute heeft een lengte van rond de 10 kilometer (vanaf de parkeerplaats Hochschule) en kruist zich een beetje met de route Taubenborn. Na ongeveer 6 kilometer buigt de route af naar de vochtige gebieden


Die Buchenwälder der Weserhänge im Film: