Rond Willebadessen

Een waterkasteel, twee vulkanen en vele velden
De Börderoute leidt u over een lengte van 33 km in het oosten van Willebadessen doorheen de Warburgse vlakte ­– de naamgever van deze route. Naast graan en andere veldgewassen wordt hier hoofzakelijk suikerbiet geteeld. Vanuit Peckelsheim fietst u naar het zuiden richting Engar. Daarna nodigt de Hüssenberg u uit voor een picknick. Van daaruit fietst u via Schönthal naar het Waterkasteel Schweckhausen en het herenhuis van Niesen.

Tamelijk grote kerken, tamelijk kleine dorpen
Op deze route fietst u niet enkel door bezienswaardige oorden, maar fietst u ook langs enkele kerken die u door hun grootte of inrichting zullen verrassen. De katholieke parochiekerk Maria-Hemelvaart in Peckelsheim werd in de 14e eeuw gebouwd. Haar kerktoren werd ook als verdedigingstoren gebruikt. In Löwen schitteren de kleurrijke vensters van de Sint-Killianparochiekerk. Opvallend is hier ook het houten beeld van een Immaculata (onbevlekte ontvangenis). Het bijzondere kenmerk van de Sint-Maximiliaankerk in Niesen is de neoromaanse centraalbouw uit natuursteen.

Basaltrots Hüssenberg
In het zuidwesten van Eissen ligt een 250 m hoge vulkaan, de Hüssenberg. Het huidige natuurmonument werd vroeger als steengroeve gebruikt, daardoor zijn enkel de buitenste delen bewaard gebleven. Vanaf de Hüssenberg heeft u een geweldig zicht op het uitgestrekte Bördelandschap. Het ideale moment om een picknickpauze in te lassen.

Aha! “Höpper kwak”
Wanneer de kreet ‘Höpper kwak’ door Engar galmt, is het duidelijk: het is weer Höpperfeest. Om de 2 jaar wordt dit feest in de voorzomer gevierd, dit al meer dan 30 jaar. Terwijl in andere dorpen de schutterskoningen bepaald worden, zijn de vrouwen uit Engar op zoek naar hun nieuwe Höpperkoningin. Ze gooien met ballen naar een houten kikker die op een plank op de Höppervijver drijft.  Degene bij wie de kikker het meest in het water valt, wordt de nieuwe Höpperkoningin. Bovendien worden de nieuwe burgers van Engar met het water uit de Hoppervijver gedoopt. Men is pas echt een Engarer wanneer men met dit water overgoten wordt.  

Kasteel Schweckhausen
Een echte blikvanger is het waterkasteel met drie vleugels dat in 1851 in de renaissancestijl gebouwd werd. Omdat het kasteel privébezit is, kan men enkel de buitenkant bezichtigen. Toch kan u hier geweldige foto’s nemen. De beide vakwerkpaviljoenen tegenover het kasteel zijn een echte aanrader. Deze werden vroeger als werkplaats en smederij gebruikt en werden vorig jaar uitvoerig gerenoveerd.