Rond Willebadessen

Van vulkaan tot waterburcht
De Börderoute voert je 33 kilometer ten oosten van de agglomeratie Willebadessen door de Warburger Börde, waaraan de route zijn naam ontleent. Naast granen en andere gewassen worden hier vooral suikerbieten verbouwd.

Vanuit Peckelsheim fiets je eerst zuidwaarts naar Engar, waar de Höpperteich-vijver je uitnodigt voor een korte pauze. Vervolgens kun je de basaltgroeve Hüssenberg ontdekken, biologisch winkelen in Eissen en de bouw van de pompmolen Schönthal bewonderen. Vanaf hier gaat de route verder naar de waterburcht Schweckhausen en Niesen.

Op deze route fiets je niet alleen door bezienswaardige plaatsen, maar passeer je ook verschillende kerken die je verrassen door hun grootte. De katholieke parochiekerk Maria Hemelvaart in Peckelsheim werd in de 14e eeuw gebouwd. De toren diende ook als verdedigingstoren. De ramen van de parochiekerk St. Kilian in Löwen zijn felgekleurd. De houten figuur van de Immaculata is ook het vermelden waard. Het bijzondere aan de St. Maximilianuskerk in Niesen is het neoromaanse centrale gebouw van breuksteen.

Kleine en grote broer
Hij wordt beschouwd als het kleine broertje van de Desenberg: de Hüssenberg bij Eissen. Zowel de Desenberg (die je tijdens deze tocht altijd in het vizier hebt) als de Hüssenberg zijn getuigen van tertiair vulkanisme, maar hebben nooit vuur geblazen. Het huidige natuurmonument werd ooit gebruikt als steengroeve en biedt een prachtig uitzicht over het weidse landschap van Börde. Hoog tijd voor een picknickpauze.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)