Onderweg in het kloosterlandschap

Lengte: 290 km
Trefpunt: abdij Marienmünster, 37696 Marienmünster 
Coördinaten: GPS 51.83180, 9.21091

Niet enkel de zacht glooiende heuvels, diepe wouden en weidse velden maken het idyllische landschap tussen het Teutoburgerwoud en de Wezer tot wat het is. Ook het monastische erfgoed heeft over een periode van duizenden jaren zijn sporen nagelaten. Vandaag de dag laten vele kloosters en abdijen zien hoe afwisselend en indrukwekkend ze kunnen zijn. Ga op pad!

Het ideale startpunt voor deze tour door het kloosterlandschap is de Abdij Marienmünster. Het “klooster van de klank” behoort tot de weinige kloosters in Westfalen, die bijna volledig bewaard zijn gebleven. Met het bezoekerscentrum FORUM heeft de abdij een hele bijzondere schat te bieden. Hier is enorm veel om te ontdekken, maar een absolute highlight is de geprojecteerde kaart op de grond van het bezoekerscentrum. Deze kaart maakt het mogelijk om interactieve animaties en informatiefilmpjes op te roepen, die dan op de muren geprojecteerd worden.

Na dit perfecte begin voert de tour u voorbij de Oldenburg richting noorden tot het Klooster Falkenhagen en dan met vele bochten verder tot bovenop de Köterberg. Als u boven aangekomen bent, moet u gewoon even van het uitzicht genieten. Bij klare hemel kunt u zelfs het hoogste punt van de Harz zien, de Brocken.

Volgende stop is het koptisch-orthodoxe klooster in Brenkhausen: het is heel uniek om de sfeer en gastvrijheid van de Egyptische monniken te kunnen ervaren. U moet ook zeker tijd vrijmaken voor het UNESCO-werelderfgoed Corvey, dat vlak aan de Wezer ligt. De volgende kilometers is deze rivier uw gids tot aan de abdij van het heilige kruis, hoog boven de Wezer gelegen. Hier lijkt de hectische wereld plots ver weg. Verder rijdt u naar het pittoreske stadje Trendelburg en van daaruit door het Reinhardswald en opnieuw een stuk langs de Wezer tot aan het klooster Bursfelde. Het voormalige benedictijnenklooster is vandaag de dag een centrum voor christelijke spirutualiteit en een evenementenruimte voor de Bursfeldse zomerconcerten.

Even verder in Hemeln wordt u met de gierpont tot aan de overkant van de oever gebracht. Deze veerboot werkt nog steeds zonder enige motorkracht en steunt enkel op de kracht van de stroming van de Wezer.

Na ongeveer 40 kilometer rijdt u aan de imposante Desenberg voorbij. Even later bevindt u zich middenin de bijna 1000 jaar oude hanzestad Warburg waar enorm veel te zien en te ontdekken is. Ook in de stadsdelen Wormeln, Germete en Hardehausen is het erfgoed van vele kloosters uit de regio te bewonderen. In Dalheim ligt zelfs een museum dat de kloosterse cultuurgeschiedenis tentoonstelt. Het klooster en de nederzetting liggen in een zijdal van de Altenau. Ze worden omgeven door een landschap, dat wordt gekenmerkt door weidse velden en uitgestrekte bosgebieden.

Van nu af aan voert de tour u weer terug naar het startpunt, voorbij het voormalige benedictijnenklooster Willebadessen, Gehrden, alsook de Eggedom Neuenheerse. Een pauze inlassen in Bad Driburg is ook interessant. Hier kunt u een bezoek brengen aan de ruïnen van Iburg.