Het beste uit de regio

Lengte: 250 km
Trefpunt: Käsemuseum Nieheim, Langes Str. 12, 33039 Nieheim
Coördinaten: GPS 51.80479, 9.10868

Geen twijfel mogelijk: niet alleen het voertuig heeft enkele kilometers meer op de teller aan het einde van de tour, ook u bent zelf een paar smaakervaringen rijker. Nieheimse kaas, Westfaalse ham, gerookte vis, zoete lekkernijen uit marsepein, hoeveijs – het culinaire landschap is al even veelzijdig als de route door het natuurpark Teutoburger Wald/Eggegebirge.

Van Nieheim, thuisplaats van de Nieheimse kaas, gaat deze tour via Bauer Peine naar Bad Driburg. Wie een hoeve betreedt, wordt meteen met een vrolijk knorren begroet. De volgende lekkere stop is bij de Obermühle in Dringenberg. Of misschien wilt u aan de visvijvers uw benen even strekken?

Voorbij de burcht Dringenberg en het kasteel Gehrden is de volgende stop een must! Tenminste wanneer het zomer is, de zon schijnt en de temperatuur aangenaam is. Dan kan men namelijk aan het Lindenhof in Ikenhausen lekker smullen van het ambachtelijke hoeveijs. De volgende bedrijven volgen elkaar op: Biolandhof Engemann, Fleischerei Bartoldus, Biolandhof Jacobi en Fleischerei Klare. Deze handelaars liggen allemaal in het licht heuvelige landschap van de Warburgse Börde.

Van Haarbrück, het hoogst gelegen dorp in Kreis Höxter, gaat de tocht weer naar beneden naar Jakobsberg en van daaruit richting Beverungen. Bij Fisch & Mehr kan men niet enkel inkopen, maar ook de vis ter plaatse op het terras, tussen de forellenvijvers, oppeuzelen. Dan kan de rit verder worden gezet naar Meinbrexen met zijn aardbeienplantages. Voorbij de porseleinfabriek Fürstenberg en de Ölmühle Solling, is het zeker de moeite waard om in Höxter een kleine omweg naar de Tonenburg te maken. Dit is hét trefpunt voor motorrijders. De Tonenburg draagt ook het certificaat 'Welterbe Corvey - Gastgeber mit Kultur' en biedt u bv. een speciaal werelderfgoed-menu aan. 

Van slachterij Maßmann rijdt u over kronkelende wegen naar Vörden (Fleischerei Hecker) en van daaruit verder naar Kollerbeck. In Meister Eders süber Werkstatt moet u zeker niet aarzelen, maar toehappen. Tensotte wist zelfs Oscar Wilde al: “Aan verleidingen zou men moeten toegeven. Wie weet of ze ooit nog terugkeren”. De volgende gelegenheid om het “toegeven” eens te proberen, biedt zich in de Futterkrippe in Hagedorn aan. Onder het motto 'heimat. besonders. lecker.' bevindt zich in de kleine boerderijwinkel een rijk aanbod.

In het midden van het Blombergse bekken, met een grandioos uitzicht over de beboste hellingen van het Lippense bergland, lig het dorp Tintrup met haar Obsthof. De rest van de rit via Reelkirchen en Belle is een waar genot, inclusief het fenomenale uitzicht. Kort na Hornoldendorf is het “Hermannsdenkmal” voor de eerste keer in de verte te zien. Dit standbeeld kan na een korte stop bij Lohmannshof bezocht worden.

Vanaf het “Hermannsdenkmal” gaat de tour in verschillende bochten verder naar beneden naar Heiligenkirchen, waar u zich bij Biohof Meiwes van de frisheid van de regio kan laten overtuigen. Een absoluut highlight is Gauseköte: die gaat van Berlebeck zuidwaarts over een afstand van 2,5 km met een maximale helling van 18% door Forst Berlebeck naar een 350 m hoge bergpas. Aansluitend ligt de Fürstenallee, die indertijd naar historsch voorbeeld gerestaureerd werd.

Aansluitend gaat het van Altenbeken verder richting Langeland. Opgelet: op dit hele stuk geldt een snelheidsbeperking voor motorrijders. Voorbij de Bilster Berg, de in 2013 geopende test- en presentatiestuk, rijdt u terug naar Nieheim.