Over berg en dal

Lengte: 217 km
Trefpunt: Neustadt-Marktplatz, Hauptstr. 55, 34414 Warburg 
Coördinaten: GPS 51.48898, 9.14788

Deze tour voert u tot op de Winterbergse hoogvlakten in het Sauerland. Af en toe moet u in vele bochten bergop rijden om de van de weidse uitzichten te kunnen genieten om daarna weer een gewelfde rit naar onder te maken. Het Diemelmeer glinstert in de zon, een kleine beek slingert zich door het landschap, oude rotsmonumenten torenen boven het bos uit en historische steden & kastelen nodigen uit voor een pauze. En dan zijn er nog de mijngroeven, die ondergrondse avonturen beloven.

Starten doet u in de bijna 1000 jaar oude hanzestad Warburg met haar kerken, stadhuizen, liefdevol gerestaureerde vakwerkhuizen en een nog grotendeels intacte stadsmuur. Van hieruit rijdt u over de B 7 tot in Scherfede en een klein stuk over de B 68 richting Lichtenau. Na het knooppunt richting Hardehausen verschijnt een wondermooi uitzicht over de vele typische rode daken van het voormalige kloosterlandschap. Een kleine smalle weg slingert zich een weg door het bos en leidt u tot Marsberg – een plaats met geschiedenis. Tussen 772 en 799 verbleef Karel de Grote negen keer in de door hem eerder veroverde Eresburg. Een rondleiding door Obermarsberg, het historische centrum van Marsberg, is de moeite waard.

Vanuit Marsburg gaat de rondrit voorbij aan de mijngroeve Kilianstollen tot aan Giershagen, waar een mijnbouw monument in het stadscentrum vandaag de dag nog herinnert aan de belangrijke rol die mijnbouw vroeger in de regio had. Een paar bochten later kijkt u direct op de dam van het Diemelmeer en kunt u zich aansluitend in en rond het stuwmeer (165 hectare) verfrissen.

De rondrit gaat verder door dicht bosgebied totdat u links de Bruchhauser stenen ziet. De vier rotsen torenen duidelijk boven het bos uit en zijn met hun 380 miljoen jaar zelfs ouder dan de dinosauriërs. De volgende stop die u zeker moet inlassen is Assinghausen. Hier kunt u de prachtige oude vakwerkhuizen uit de 17e en 18e eeuw bewonderen. Vanaf Assinghausen volgt u de Ruhr tot aan haar bron en vervolgens de Hochsauerland-Höhenstraße tot kort voor Medebach. De tour neemt u mee door kleine kronkelende straten richting noorden tot u het Diemelmeer weer in zicht hebt. Verder gat u door tot Adorf, waar een korte omweg u tot de mijngroeve “Christiane” voert.

De tocht leidt u nu dwars door het stadscentrum van Bad Arolsen, dat ook wel liefkozend bekend staat als het “Versailles van Hesse”. Burgerlijke huizen en vakwerkhuizen, het barokke Residenzschloss en brede lanen domineren het stadsbeeld. Het nabijgelegen Twistemeer is niet alleen een paradijs voor wandelaars, watersporters en zonnekloppers, maar hier kan men ook gewoon even in alle rust genieten van het landschap. Vanaf hier rijdt u langs het Twistemeer via Volksmarsen en de 12e eeuwse ruïnes van Kugelsburg weer terug richting Warburg. U kan overigens nog genieten van een uitzicht over de prachtige vulkaankegel Desenberg met zijn ruïne en Burg Calenberg, dat uitziet als een romantisch sprookjeskasteel (privé eigendom). Een laatste highlight in deze rondrit krijgt u te zien op de weg naar Warburg, omdat het stadsaanzicht van deze stad een van de mooiste in Westfalen is.