Schloss Rheder

Het kasteel werd in het jaar 1750 opgebouwd. Het herenhuis lijkt van buiten uiterst sober, en beduidt enkel korte zijvleugels.

Het trappenhuis springt er in het bijzonder uit. Verder zijn er rijk gestucte rococovertrekken. De octogonale centrale zaal is bijzonder mooi met zijn familieportretten aan de wanden en heeft als thema mythologische voorstellingen. Hier kunnen ook burgerlijke huwelijken voltrokken worden.

In een cabinet zijn er nog zeer mooie Chinese tapijten uit 1770 behouden. In de huiskapel wordt Johann Moritz von Mengersen afgebeeld ter herinnering. Hij zou onder prins Eugen in Belgrado in Turks gevangenschap geraakt zijn. De voorburcht loopt in een hoefijzervorm rond het daarachter liggend kasteel; oorspronkelijk ging het om een waterburcht.

De stichter van de kerk, Burchard von Mengersen, liet in diezelfde periode de bijhorende woongebouwen van het slot opnieuw laten opbouwen. De straatkant strekt zich uit over een lengte van bijna 130 meter en komt harmonisch over door de centrale doorgang en het zijdelingse achthoekige paviljoen. Tussen 1968 en 1973 werd het dak opnieuw aangelegd met Wezerzandsteenplaten. In 1974/75 werd het bouwwerk gepleisterd en van een gele lakkerij voorzien.

In de voorburcht bevindt zich een klein huzarenmuseum alsook sinds meer 300 jaar een privébrouwerij. In de orangerie van het kasteel kan men in groepen "zoals een keizer feest vieren".

Het kasteelpark werd door Joseph Bruno von Mengersen in de vorm van een Engelse tuin aangelegd. Het park gaat geleidelijk in het woud van de Sieseberg over. De waterlopen, vijvers, gegroepeerde bomen en alleenstaande bomen en een begraafplaats van de familie von Spiegel leggen voortdurend nieuwe accenten. De verzameling van oude reuzebomen - enkele honderden jaren oude eiken en beuken - waren met een reden, namelijk het park in 1949 tot beschermd natuurgebied te benoemen. Sinds 2007 behoort het park tot het Europese tuinnetwerk EGHN en dus tot één van de mooiste tuinen van Europa. De kunstenaar Henri Cole en Jenny Holzer creëerden in het park op de daar liggende reuzebomen met ingesneden gedichten een vergankelijk kunstwerk, dat kunstkenners uit de hele regio aantrekt.

Informatie:
Schloss Rheder
Gräflich v. Mengersen´sche Dampfbrauerei Rheder
Nethetalstraße 10
33034 Brakel - Rheder
Tel.: +49 (0)5272 39230


www.schlossbrauerei-rheder.de

Rheder - Ein romantisches Gemälde