Kasteel Rheder

Het kasteel werd in 1750 gebouwd aan de achterkant van het barokke buitenkasteel. Van buitenaf ziet het landhuis er uiterst eenvoudig uit, met slechts een vleugje korte zijvleugels. Het kasteel wordt nog steeds bewoond door de familie von Spiegel en kan enkel van buitenaf worden bekeken.Binnenin is de trap bijzonder opvallend. Verder zijn er rijkelijk gestukadoorde rococokamers.

Opvallend is de achthoekige centrale hal, die ook wel de Tuinzaal wordt genoemd vanwege het meerzijdige raamfront met uitzicht op het park. Onder het plafond zijn mythologische voorstellingen te zien en op de muren zijn familieportretten te zien.

Ook civiele huwelijken kunnen hier worden uitgevoerd.In één kast hangt nog een heel mooi Chinees behang uit 1770. In de huiskapel hangt een schilderij ter nagedachtenis aan Johann Moritz von Mengersen, die naar verluidt door de Turken onder prins Eugene bij Belgrado gevangen is gezet. De buitenste burcht strekt zich uit van de straat in de vorm van een hoefijzer tot aan de achterliggende burcht; oorspronkelijk was het een waterburcht.

Tegelijkertijd liet de stichter van de kerk, Burchard von Mengersen, de boerderijgebouwen van het kasteel herbouwen. Het straatfront strekt zich uit over bijna 130 meter en is harmonieus gestructureerd door de centrale doorgang en de achthoekige zijpaviljoens.

In de voorburcht bevindt zich een klein huzaarmuseum en al meer dan 300 jaar de stoombrouwerij Rheder van graaf von Mengersen, die in familiebezit is.Het kasteelpark werd in de vorm van een Engelse tuin aangelegd door Joseph Bruno von Mengersen. Het park gaat geleidelijk over in het bos van de Sieseberg. De waterlopen, vijvers, boomgroepen en individuele bomen, een begraafplaats van de familie von Spiegel, zetten voortdurend nieuwe accenten.De massa van oude reusachtige bomen - eeuwenoude eiken en beuken - was een van de redenen waarom het park in 1949 tot natuurreservaat werd uitgeroepen. Sinds 2007 maakt het park deel uit van het European Garden Network EGHN.

De kunstenaars Henri Cole en Jenny Holzer creëerden in het park aan de reusachtige bomen een vergankelijk kunstwerk met gesneden gedichten, dat kunstkenners uit de uitgestrekte regio aantrekt.Kasteel RhederDe Zwitserse kunstenaar Marcel Kalberer uit de Bodensee heeft met de hulp van ongeveer 300 vrijwilligers, voornamelijk jonge mensen, dit imposante bouwwerk van wilgenstaven in maart 2012 in slechts 6 weken en zonder gebruik van machines tot stand gebracht. Het is ruim 30 meter lang en bijna 10 meter hoog. De torens van het paleis doen denken aan het Westwerk van Corvey. De koepel tussendoor is ideaal voor evenementen zoals concerten of bruiloften.

Informatie

Schloss Rheder
Gräflich v. Mengersen´sche Dampfbrauerei Rheder
Nethetalstraße 10
33034 Brakel - Rheder
Tel. 05272 39230