Het Duits zakmuseum

Oude zakken in het museum

Meer dan 700 verschillende zakken - van de kleinste postzak ter wereld, die maar enkele centimeters groot is, tot het grootste exemplaar, een hopzak - zijn in het Duits zakmuseum te zien. Het enige museum in zijn soort in heel Duitsland, dat in een bijna 100 jaar oud baksteengebouw - het voormalige graanhuis - ondergebracht is.

Het herinnert eigenlijk vooral aan het feit dat zakken vroeger waardevolle voorwerpen waren, die zo lang mogelijk gebruikt werden: de zak werd gekoesterd, verzorgd en met veel zorg bewaard. Zou de zak beschadigd worden, dan gooide men de zak niet weg; ze werden gestopt en opgelapt totdat het materiaal in zijn geheel versleten was.

Tot de tentoonstelling horen ook een oude werkplaats om zakken op te lappen, twee zak-uitklopmachines en een kleine zakdrukkerij. In het museum wordt het al snel duidelijk, dat de zak - naast de keramische kruik één van de oudste transportcontainers uit de mensheidgeschiedenis - ook vandaag de dag niet weg te denken is.

Op de gelijkvloers biedt de museumzaal genoeg plaats voor bezoekersgroepen (tot 60 personen), die na aanmelding ook met plezier voorzien worden van koffie en vers gebak van de stadsbakker. Daarbuiten vestigt het Duits zakmuseum zich meer en meer als ideale plaats voor hoogwaardige cultuurevenementen. Het zakmuseum wordt door de bezoekers omschreven als EENMALIG - UNIEK - CURIEUS - RUSTIEK.

Informatie:

Deutsches Sackmuseum
Wasserstr. 6
33039 Nieheim
Tel.: +49 (0)5274 953630
Fax: +49 (0)5274 953639V

oor groepen vanaf 10 personen ook na aanmelding.