Huis van Peter Hille

De Einklassschule uit het midden van de 19e eeuw was de geboorteplaats van de Westfaalse schrijver Peter Hille (1854-1904). Hier gaf zijn vader les aan alle leerlingen van het dorp Erwitzen tot hij pachter werd bij de Baron von der Borch in Holzhausen. Peter Hille bracht een zorgeloze en natuurminnende jeugd door in dit huis en de omgeving van Erwitzen, maar verliet vervolgens het huis van zijn ouders als middelbare scholier en leidde vanaf 1877 een onrustig zwervend leven, dat hem naar Engeland, Italië en vele andere landen bracht. Uiteindelijk vestigde hij zich vanaf 1893 in Berlijn, waar hij woonde in de kunstenaarsgemeenschappen van de Berlijnse bohémiengemeenschap en veel vrienden maakte die hij literair beïnvloedde. Vandaag de dag wordt hij beschouwd als een van de meest opvallende vertegenwoordigers van het literaire impressionisme rond 1900.

In de 20e eeuw diende het huis waar hij werd geboren als een soort van dorps 'opslagplaats' of noodhuisvesting, en was snel aan het vergaan. Door de inspanningen van de stad Nieheim en met financiële steun van de Noordrijn-Westfalense Stichting voor Natuur, Erfgoed en Cultuur werd het huis in 1990 heringericht en grondig gerenoveerd. Sindsdien dient het als literair gedenkteken en ontmoetingsplaats voor de Peter Hille Society en geïnteresseerde bezoekers. Er is een collegezaal op de begane grond en een archiefruimte op de bovenste verdieping met materiaal over Peter Hille en de ontwikkeling van de Peter Hille Society (opgericht in 1983).

In het kader van het literatuurfestival "Literaturland Westfalen" in 2012 werd het Hille House dankzij de genereuze steun van de Doris Jacoby Stichting door interieurarchitect Nicola Nilling artistiek heringericht. Informatie over Hille's leven en werk wordt verzameld op grote panelen van stof en in enkele vitrines.

Iedereen die geïnteresseerd is in een bezoek aan het museum kan contact opnemen met de Peter Hille Society of zich inschrijven bij de direct naastgelegen Landgasthof Nolte. Een sleutel voor een bezoek aan het Hille House wordt daar gedeponeerd. Tijdige registratie is echter een voorwaarde.


Informatie:

Peter-Hille-Haus
Erwitzen 14
Erwitzen