Hans Hermann Bluhm

Burgemeester stad Willebadessen

Elke dag springt hij op het zadel. Enerzijds om naar het stadhuis van Peckelsheim te fietsen voor het werk, anderzijds om in zijn vrije tijd te genieten van het prachtige landschap. Hans Hermann Bluhm, burgemeester van Willebadessen, wordt beschouwd als een gepassioneerd wielrenner. De inwoner van Höxter is regelmatig op tournee in het Kulturland, om op de plaats van bestemming te weten te komen: "Het maakt niet uit waar, overal kun je in een cirkel staan, je armen spreiden, diep ademhalen en met een sterke uitademing komt het gezegde vanzelf over je lippen: "Oh, man, het is hier prachtig."

Het is precies deze ervaring die het hoofd van de administratie wil doorgeven aan de vakantiegangers. Want: "Het is een gevoel dat je zelf moet ervaren." De gasten zijn altijd verbaasd dat het landschap ondanks de intensieve en succesvolle teelt nog steeds zo schilderachtig en ongerept lijkt.

Het verkennen van de regio met de fiets is altijd een bijzonder genoegen voor Hans Hermann Bluhm, en het Kulturland heeft een goed ontwikkeld en bewegwijzerd netwerk van fietspaden. "Fietsen maakt het mogelijk om bepaalde bestemmingen in korte tijd te bezoeken, je bent sneller bij de bezienswaardigheden", zegt Bluhm en voegt eraan toe: "En als je niet wilt of kunt terugfietsen, kun je gewoon met het openbaar vervoer terugkomen".

De burgemeester zelf is de peetvader van de Börderoute, een 22 kilometer lange tocht door de uitgestrekte en vruchtbare landbouwgrond van de Warburger Börde. Maar zijn persoonlijke favoriet is de 65 kilometer lange Netheradweg, die dwars door het bebouwde land loopt. Onderweg in de veelzijdige alluviale vlakte volgt de fietser de rivier de Nethe vanaf de bron tot aan de monding. Hij fietst door velden, bossen en weiden en leert tegelijkertijd middeleeuwse stadscentra en idyllische dorpjes kennen. "Ik vind het kuuroord Bruchhausen bijzonder mooi, het kan zelfs bijna concurreren met ons dorp Niesen.

Een andere favoriete plek van het hoofd van de administratie is het grondmonument van de "Oude Spoorweg" tussen Willebadessen en Lichtenau, een wilde en romantische kloof met kliffen en vijvers en prachtige rondwandelingen. "De biotoop is echt een echte oase", zegt Bluhm. Het uitzicht op een "Westfaalse Toscane" wordt volgens hem ook door het prachtige perspectief van de Himmelsbergkapel, gelegen op een heuvel ten noorden van Altenheerse, overgebracht. Een van de vele plaatsen in het Kulturland, waar men "zichzelf kan vinden, goed kan denken en innovatieve ideeën kan ontwikkelen". Bovendien biedt het bebouwde land altijd voldoende vrijheid en tal van mogelijkheden om na een stressvolle dag je pols en bloeddruk weer op een natuurlijke manier te laten dalen.

Hoewel de burgemeester veel contacten in het buitenland onderhoudt en Frankrijk als vakantiebestemming waardeert, onder andere vanwege het goede eten, houdt hij van de onvergelijkbare Westfaalse manier waarop de lokale bevolking zo duidelijk communiceert. "Ik laat me graag inspireren door de brede blik en de beknopte uitdrukking van het volk", zegt Hans Hermann Bluhm. Want de hoogste lof van Westfalen is: "Je kunt er niets over zeggen. En dat, zegt Bluhm met een glimlach, zegt alles.