Willebadessen - Eggeroute

Water, wild & verre uitzichten
Bronnen en beken, een wildpark, verre uitzichten op de Eggekamm en diepe bossen. Tijdens deze tocht rondom Willebadessen kunt u de natuur van het Eggegebergte beleven en indrukwekkende bouwwerken ontdekken. U vertrekt aan het voormalige benedictijnenklooster in Willebadessen. Van daaruit fietst u naar Borlinghausen, passeert u het waterkasteel en de 1000-jaar oude eik en fietst u via Fölsen terug naar Willebadessen. Wie zin heeft, kan naar het wildpark fietsen en zichzelf belonen met een slokje helend water van de Eggebron in de buurt.

Moderne speurtocht
Wilt u al lang eens op schattenjacht gaan? Probeer het dan eens met Geocoaching. Bij deze moderne variant van een speurtocht wordt gebruik gemaakt van een gps-apparaat of smartphone. Hierop worden de coördinaten van een Geocache ingevoerd en daarna kunt u vertrekken. Zodra u de cache (de verstopplaats) gevonden heeft, kunt u uw naam in het logboek ingeven. Ook in en rondom Willebadessen zijn er meerdere verstopplaatsen die wachten om ontdekt te worden. 

De energie op het spoor
In 2016 werd Willebadessen in een nationale competitie verkozen tot bio-energiegemeente. De stad produceert immers tweeënhalve keer meer groene stroom dan dat ze nodig heeft. Op het Biomassehof in Borlinghausen toont een educatief wandelpad hoe men uit duurzame grondstoffen energie opwekt. 

Wilde tijden
Het wildpark Willebadessen is met een oppervlakte van ongeveer 80 ha de thuis van verschillende wildsoorten zoals roodwild en damherten. Zet uw fiets even aan de kant en beleef wilde tijden. Op het natuurpad – met ecologisch herstelde wateren – kunt u uw oog voor detail verbeteren. Dit pad biedt meer inzicht in de fauna en flora van het water. 

Tijd voor een pauze?
De sterkste en vermoedelijk oudste eik van Westfalen staat in Borlinghausen. Volgens een sage zou Karel de Grote meer dan 1000 jaar geleden de boom geplant hebben. Deze boom wordt in de volksmond ook ‘Dikke eik’ genoemd. Zijn stamomvang bedraagt meer als 11 m. Een leuke plaats om een pauze in te lassen!