Doornroosje, Sneeuwwitje & co

Lengte: 170 km
Trefpunt: P-Platz „Floßplatz“, 37671 Höxter 
Coördinaten: GPS 51.77222, 9.38477

Ontmoetingen met doornroosje, sneeuwwitje & co. — Sprookjes en verhalen behoren net zo zeer tot het Weserbergland als de pittoreske vakwerksteden, de historische burchten & slotten en natuurlijk de Wezer. Ook de gebroeders Grimm lieten zich voor vele van hun bekende sprookjes door het afwisselingsvolle landschap inspireren. Daarom verwonderd het ook niet dat men de sprookjesfiguren vandaag de dag nog overal ontmoeten kan: in het bos, aan een rivier en direct langs de straten.

Al in Höxter komt u de eerste sprookjesfiguren tegen. Wie kent ze niet, Hans en Grietje en natuurlijk de boze heks, de beroemde sprookjesfiguren van de gebroeders Grimm. U kunt ze niet enkel tegenkomen aan de Hans en Grietje bronnen, maar ook op de Höxteraanse sprookjeszondag (in oktober). Ook Frau Holle maakt dan een optreden en laat sprookjesachtige Dechanei bonbons vanuit het venster op de voetgangerszone sneeuwen.

Vanuit Höxter gaat de tour langs de Wezer verder richting zuiden: via Beverungen rijdt u over kronkelende wegen verder naar Haarbrück en van daaruit via Langenthal en Herstelle weer terug naar het Wezerdal. Via de kloosterburchtstad Helmarshausen kunt u zich aan de Krukenburg Ruine met verhalen over de reuzen Kruko, Trendula, Brama en Saba verwachten. Ook de stad Bad Karlshafen met het Hugenotenmuseum en de havenaanleg zijn zeker de moeite waard om een bezoek te brengen. Verder gaat de rit door het dichte oerwoud van het Rheinhardswald tot Sababurg, beter bekend als het kasteel van Doornroosje.

Weer terug aan de Wezer is het de moeite waard om in Veckerhagen een blik op de gierpont te werpen. Voor wie de tour wil inkorten, kan met deze veerboot ook aan de andere kant van de Wezer geraken. Dan mist u echter wel Hann. Münde, waar de Fulda en de Werra uitmonden in de Wezer. In deze stad met meer dan 700 vakwerkgebouwen uit zes eeuwen had Dr. Eisenbart zijn dokterspraktijk in het tijdperk van de barok. Het sterfhuis, de begraafplaats aan de St. Aegidienkerk en het klokkenspel doen nog aan deze stadsburger herinneren.

Daarna gaat het weer stroomafwaarts tot in Hemeln. hier is het de moeite waard een blik op de gierpont te werpen. Van daaruit maakt u een korte omweg naar het Bramwald en zo verder tot in Bursfelde.

In de gemeente Oberweser komt u meerdere sprookjesfiguren tegen: de gelaarsde kat woont in Oberwesen-Oedelsheim en Sneeuwwitje en de zeven dwergen vinden hun thuis in Oberweser-Gieselwerder.

Vanaf Bodenfelde rijdt u verder door het bosrijke Solling, via verschillende bochten voorbij het Kasteel van Nienover en de porseleinfabriek van Fürstenberg, om zo terug in Höxter aan te komen. Hier kunt u tevens nog een bezoek brengen aan het UNESCO-werelderfgoed Corvey. Met een audiogids wordt het verhaal hoorbaar: “In een behoorlijk kasteel wordt niet geroepen, niet gerookt en niet gespuugd!” Met dit citaat vermaant Heinrich Hoffmann von Fallersleben, die een groot voorbeeld voor de gebroeders Grimm was, zijn luisteraars.