Rijplezier op kleine wegen

Lengte: 210 km
Vertrekpunt: Thonenburg 1, 37671 Höxter
Coördinaten:
GPS 51.81472N / 9.40326E

Los geht’s an der Tonenburg bei Höxter: Was einst den Corveyer Äbten
als beschermingsburcht diente, hat sich längst zum beliebten Treff für Motorradfahrer
entwickelt. Durch das Tal der Saumer führt euch die Strecke zunächst in Richtung Bödexen, wo der Blick zum ersten Mal auf den Köterberg fällt. Die markante Kuppe mit dem 70 m hohen Fernmeldeturm ist nicht zu übersehen.

Kleine kronkelende landweggetjes leiden langs prachtige uitzichten en naar plaatsen vol geschiedenis en verhalen.

Laten we beginnen bij het kasteel Tonenburg bij Höxter: wat ooit als een beschermd kasteel diende voor de abten  van Corvey, is allang een populaire ontmoetingsplaats voor motorrijders geworden. Door het dal van de Saumer rivier gaat de route eerst naar Bödexen, waar u  uitzicht heeft op de Köterberg. De opvallende heuveltop met de 70 meter hoge telecommunicatietoren kan men niet over het hoofd zien.

U kunt nu al een eerste pauze in Schwalenberg inlassen. De oude stad met zijn kleurrijke vakwerkhuizen ligt als een zwaluwnest tegen de kasteelheuvel aan.

In smalle straatjes en door kleine dorpjes gaat u dan omhoog naar de Kariensieker Höhe. Vanaf hier strekt het uitzicht zich uit tot aan de abdij van Marienmünster, die ingebed is in een wijd landschap van velden en bossen.

Niet veel later kunt u bij Holzhausen naast de tot 200 meter hoge windturbines een bijzonder kunstwerk ontdekken: In het midden van het veld staan twee silo's die zijn omgebouwd tot raketten, die er naast de "witte reuzen" bijna piepklein uitzien.


In Bad Driburg mag je het bezoek naar de Iburg niet missen: De benadering over vier haarspeldbochten en het fenomenale uitzicht zijn de paar extra kilometers waard. Als de weg verder gaat, slingert hij zich rustig naar Rheder. Hier wacht u een culturele parel met een brouwerij, een rieten paleis en een huzaarmuseum.

Ook de rest van de route is puur genieten: kijk uit naar wijde uitzichten en veel bochten, bijvoorbeeld op de Teufelsberg tussen Erkeln en Tietelsen en in de buurt van Jakobsberg. Op de kronkelende weg naar Trendelburg is het middeleeuwse burchtcomplex met de Rapunzeltoren niet te missen.

Het volgende hoogtepunt is de tocht met de kleine Weser-pont bij Lippoldsberg. Aan het einde van de rondleiding kunt u nog meer verhalen lezen in de Fürstenbergse porseleinfabriek en op het UNESCO-werelderfgoedgebied Corvey.