Afkoeling gegarandeerd!

Lengte: 290 km
Trefpunt: UNESCO-Weltkulturerbe Corvey, 37671 Höxter
Coördinaten: GPS 51.77720, 9.40840

Zo of zo: afkoeling gegarandeerd! — Voor diegenen, die ook op warme dagen geen afstand kunnen nemen van hun motorvoertuig, is dit de perfecte tour. Deze rondtocht voert u ver buiten de grote steden over kronkelige wegen naar de mooiste meren uit de regio. Niet enkel die grote meren zullen voor afkoeling zorgen, maar ook de vele schaduwrijke plekjes.

Vertrekpunt is het UNESCO-wereldcultuurerfgoed Corvey. Dit aan de Wezer gelegen klooster is een bijzonder culturele schat: het zogenaamde Westwerk is niet zomaar een van de weinig goed bewaarde bouwwerken uit de karolingische tijd, maar is zelfs het enige behouden Westwerk. Tussen deze oude muren is het zelfs in de zomer heerlijk fris.

Het is de moeite waard om aan de abdij Marienmünster de volgende pauze in te lassen. Zowel in de abdijkerk als in het bezoekerscentrum van de kloosterregio is het tijdens warme zomerdagen aangenaam koel. 

Na een pauze bij het museumlandschap nieheim wordt er verder gereden richting Paderborn – u wilt misschien graag een tijdreis maken doorheen de geschiedenis van informatietechnieken in het grootste computermuseum ter wereld? Zeker aan te raden! Aan het Lippemeer is er dan eindelijk de gelegenheid om in het frisse water te duiken – of toch om ten minste handen en voeten een kleine afkoeling te gunnen.

De rit gaat verder – via de Wewelsburg – tot aan de Aabachtalsperre. Met een lengte van bijna 3 km en een maximale breedte van 1,5 km voorziet dit bergdal dagelijks meer dan ¼ miljoen mensen van het beste drinkwater. Deze tour gaat over de dam en direct verder in het natuurpark Diemelsee, waar grote bossen het landschapsbeeld bepalen. Het Diemelmeer, dat omgeven is door bergtoppen van wel 600 m hoog, is een waar paradijs voor watersportliefhebbers.

Wie intussen spijt heeft dat hij de waterskies aan het Lippemeer/Nesthause meer niet uitgetest heeft, krijgt dan nu een tweede kans aan het Twistemeer. Even later is het de moeite om even bij het Klosterdorf Wormeln een pauze te nemen. In de voormalige kloosterkerk St. Simon en Juda is het niet enkel aangenaam fris, maar er zijn ook een heleboel mooie kunstwerken uit verschillende periodes te ontdekken. Van Wormeln leidt de tour u naar de bijna 1000 jaar oude hanzestad Warburg, een van de mooiste steden in Westfalen. Grote delen van de stadsmuur, vijf verdedigingstorens en twee stadspoorten zijn sinds het einde van de 13e eeuw behouden kunnen blijven en vormen eveneens het historische beeld van de stad.

Door het Bördelandschap gaat de tour verder richting Weserbergland. Heerlijke bochten zorgen voor een leuke tocht naar Höxter. Ten laatste in Godelheim zou men toch een frisse duik genomen moeten hebben. Zo kort voor het einde van deze tour houdt niets u nog tegen om eindelijk van wat verfrissing te genieten.