Een zoektocht naar de wielen die ons bewegen

Lengte: 222 km
Trefpunt: Ehem. Kloster Willebadessen, Klosterhof 2, 34439 Willebadessen
Coördinaten: GPS 51.62606, 9.03477

Deze tour heeft een bestemming waarvoor men absoluut voldoende tijd moet inplannen: slechts op enkele minuten van het oude stadscentrum van Einbeck stelt PS.SPEICHER meer dan 350 motorvoertuigen tentoon die laten zien hoe mensen zich sinds 130 jaar op wielen voortbewegen. Historische fietsen, motor’s en auto’s, waaronder ook talrijke zeldzaamheden, vertellen in PS.SPEICHER hun spannende verhalen. De weg daarheen heeft natuurlijk tal van mooie uitzichten, bochten en afwisseling.

Van het voormalige barokken benedictijnenklooster te Willebadessen gaat het via de Warburgse Börde verder richting het zuidoosten. Kort na Hohenwepel ziet u voor de eerste keer de Desenberg: net zoals een eiland uit de zee rijst de Desenberg vanuit het Warburgse landschap op. Met deze tour komt u direct aan het symbool van onze regio voorbij.

Daarna gaat de rit verder richting Diemel. Vlak voor u in vele bochten bergaf rijdt in het Diemeldal, heeft u een leuk uitzicht over de Trendelburg: het oude centrum met stadskerk, alsook de burcht, liggen op ongeveer 60 meter hoge zandsteenrotsen, die door de Diemel langs drie kanten omringd wordt. Van het Diemeldal gaat het verder naar het bedevaartsoord Gottsbüren in het Reinhardswald en zo weer terug naar beneden in het Wezerdal, dat u in Gieselwerder oversteekt. In Wahlsburg is de kloosterkerk Lippoldsberg zeker een bezoek waard. Dit is een overblijfsel van de kloostercultuur die tijdens de middeleeuwen afgesloten werd.

In Uslar wacht een van de grootste motorcentra’s van Duitsland en eveneens Europa’s nr. 1 inzake Goldwings op u: Biker’s Point Fuchs. Door Solling, dat tot de grootste oorspronkelijkste bosgebieden van Nedersaksen behoort, voert de tour u met geweldige uitzichten naar Moringen en van daaruit richting het noorden tot in Einbeck. Naast PS.SPEICHER heeft Einbeck nog meer te bieden: bier, mosterd en meer dan 400 prachtige vakwerkhuizen. Veel redenen dus om de rondvaart nog een keer te maken, maar dan misschien in tegenwijzerzin?

Op de terugweg rijdt u opnieuw door het natuurpark Solling-Vogler. Hier komt u eerst voorbij Relliehausen, dan rijdt u in lange bochten verder naar Uslar en van Neuhaus in Solling voert de tour u in enge bochtjes bergafwaarts naar het Wezerdal bij Boffzen. Van hieruit gaat het verder stroomafwaarts voorbij de porseleinfabriek Fürstenberg tot in Beverungen, waar de tour nogmaals over de Wezer gaat. Over de Drenker Höhe gaat de route verder naar Titelsen. Na tal van mooie uitzichten over het Weserbergland rijdt u naar Erkeln. Kort na Frohnhausen heeft u een leuk uitzicht op de uitkijktoren van Willebadessen, dat meteen ook het einde van de rit betekent.