Franz Josef Ikenmeyer

Landgasthaus Ikenmeyer

Franz Josef staat in de regio bekend als een echte spelexpert en kruidendeskundige. Daarnaast is hij ook goed met vis, groenten en salade. Zijn goede reputatie weerklinkt ver buiten de regio: Franz Josef Ikenmeyer is ongetwijfeld een van de belangrijkste chef-koks in het Kulturland van Höxter. Een waarvan de filosofie is: "Geniet natuurlijk, fris en vooral regionaal". En iemand die al lang geleden de zware, rustieke, hartelijke aspecten van de Westfaalse keuken heeft weggenomen. Vettige gebakken aardappelen, ongezouten soepen of dikke pampige sauzen zijn in het Landgasthaus Ikenmeyer absoluut taboe. "Zo kan je vandaag niet meer koken," schudt Franz Josef Ikenmeyer zijn hoofd.

Toen het tijdperk van de kroegcultuur eind jaren tachtig steeds verder wegzakte, moest de jonge chef-kok uit het romantische Neuenheerse zijn eigen weg gaan. Hij veranderde de voormalige taverne van de familie in een gezellig en luxe landhuisrestaurant: "Het moest gebeuren, anders gingen voor ons de boeken toe", herinnert Ikenmeyer zich de harde en rotsachtige weg, die echter tot succes heeft geleid. Schnitzel cuisine adé. Maar regelmatig coaching en uitwisseling met andere professionele koks zoals Stefan Marquard, Mike Süsser of Heiko Antoniewicz. Ze hielpen de jonge chef-kok uit Westfalen om zich te positioneren en na te denken over waar zijn echte kracht ligt - koken met regionale ingrediënten. Met alles wat de velden, bossen en weiden van het bebouwde land te bieden hebben.

Daarom serveert Ikenmeyer vandaag zijn gasten vooral creatieve wild- en kruidengerechten. Overigens niet alleen in de herfst en de winter, maar het hele jaar door. "Hiermee hebben we een uniek verkoopargument gecreëerd dat door onze gasten goed wordt ontvangen". Het spel komt natuurlijk uit de eg, en het grootste deel ervan wordt afgeschoten vanuit de verhoogde huid - dit betekent minder stress voor de dieren. Groenten, fruit en salades zijn ook afkomstig van regionale producenten die Ikenmeyer persoonlijk kent. "Dit is de enige reden waarom ik voortdurend kwaliteit en versheid kan garanderen", is hij overtuigd. Seizoensgebonden belevingsmenu's en lichte kruidengerechten ronden het veelzijdige landhuismenu af. Het is niet ongebruikelijk dat een van de chef-koks van Ikenmeyer snel naar de tegenoverliggende weg loopt om rozemarijn, kervel of waterkers te plukken van de verhoogde bedden in de schoolkloostertuin van het St. Kaspar gymnasium en deze direct in de keuken te verwerken. Verser kan gewoon niet.    

De restauranthouder uit Neuenheerse wordt nooit moe om te benadrukken dat het cultuurland absoluut lief en de moeite waard is om in te wonen. "Ik zou het niet erg vinden om in de stad te wonen. Ik zou een kok zijn in een haaientank", zegt hij en voegt eraan toe: "Ik hou van de eerlijke en nuchtere mensen hier. Bovendien: "Nergens anders heb ik zoveel creatieve vrijheid om te koken en mijn eigen stijl te ontwikkelen".

Bovendien zijn het landschap en de natuur in de wijk gewoonweg "fenomenaal". Als de tijd het toelaat, wandelt de chef graag naar Bad Driburg naar de ruïnes van de Iburg en geniet hij van het excursiegebied "exquise natuur" en het prachtige uitzicht op Bad Driburg en omgeving. Of hij beklimt de Klusenberg aan de Eggeweg om de beste en meest gevarieerde kruiden te verzamelen. Het stuwmeer bij Neuenheerse en de waterburcht Heerse behoren ook tot zijn favoriete plaatsen.   

Als het toch stressvol en vervelend wordt in de herberg op het platteland, zijn het niet de ontsnappingsgedachten die helpen, maar Königsberger gehaktballen en de erwtensoep van zijn schoonmoeder voor het geluk. Alleen overtroffen door gezond ayurvedisch voedsel en veel yoga om lichaam en ziel weer in harmonie te brengen.  Het is goed dat de vriendelijke chef niet naar zijn moeder luisterde. Dan zou hij nu een belastingambtenaar zijn. En wat een verspilling zou dat zijn.

Hier finden Sie das Landgasthaus Ikenmeyer:

Paderborner Str. 25
33014 Bad Driburg-Neuenheerse
Tel. 05259 770