Kloosters en hun tuinen

Een frisse bries in oude muren

Wie door de kloosterregio reist, ontdekt niet alleen indrukwekkende stenen getuigenissen, cultuurschatten en groene paradijzen, maar vindt er ook kloosterinstellingen die inspireren, impulsen geven voor de toekomst en in elk geval echt zin geven om "kloosters te beleven".

Een breed scala aan cursussen en evenementen biedt bezoekers enerzijds spirituele oases en anderzijds bronnen van kracht voor hun eigen leven. De Abdij van het Heilig Kruis Herstelle bijvoorbeeld biedt "Woestijndagen" of "Tijdelijk Klooster" aan, evenals "Coaching". De Hegge-gemeenschap in Willebadessen wijdt zich aan de "Tuindagen", zet het levende kloostererfgoed in de kijker en focust op maatschappelijke thema's, waarbij gerenommeerde sprekers en laterale denkers een forum krijgen. "Retraitedagen", "Vrouwenweekends" en "Retraites voor senioren of kinderen" zijn projecten die de diaconessengemeenschap Scherfede nauw aan het hart liggen. Details, ook over evenementen in de andere kloosters, zijn te vinden op de respectieve websites.

*** Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie) ***

Abdij Marienmünster

Majestueus torenen de smalle torens van de Abdij Marienmünster boven het
heuvelachtige landschap uit. Het benedictijnenklooster stamt uit de 12e eeuw. Het barokke kloostercomplex is behouden gebleven.

Levenstuin Amelunxen

Net als een mensenleven, verandert ook deze tuin met de jaren.
Samen met de dorpsbewoners heeft de evangelische kerkgemeenschap van het Zwölf-Apostel-Platz een klein, groen paradijs langs de Nethe gecreëerd, van de kruidentuin tot aan de ‘plek van de stilte’.

Kasteelpark Gehrden

Het open terrein omringt het voormalige benedictinessenklooster, dat sinds 1142 een „paradijs op aarde“ moet zijn geweest en in de loop der eeuwen verschillende functies bekleedde.

School-kloostertuin Neuenheerse

Deze weelderige bloeiende oase naast de imposante stiftkerk St. Saturnina („Eggedom“) en het waterslot is een echte blikvanger. De slingerpaadjes langs de plantenbedden, de terrassen en struiken brengen u door de openbare ‘leertuin’, die heel harmonisch de loop van de beek volgt.

Hegge-Park Niesen

Weg-woorden – Woord-weg“ in het Hegge-Park Op een helling, tussen de fruitbomen en weidevelden, ligt een uitgestrekt parklandschap vol spannende ontdekkingen.

Scheppingspad Hardehausen

In een verscholen dal van de Diemel stichtten de monniken van de Nederrijn in de 12e eeuw het eerste cisterciënzerklooster in Westfalen. Het voormalige kloostercomplex Hardehausen, waar nog een hoop sporen van de monniken zijn terug te vinden, biedt inmiddels ruimte aan de katholieke volksschool en het jeugdcentrum Hardehausen.

Zintuigentuin Germete

De betoverende tuin van de gastvriendelijke Servianzusters doet alle zinnen ontwaken. Kruiden, planten en bloemen groeien in bedden, ook vindt u er een klein fruitpaadje.

Abdijtuinen Herstelle

Op de Hersteller Berg, hoog boven de Wezer, kunnen bezoekers van dichtbij
kennismaken met de levendige gemeenschap van de benedictinessen van de Orde
van het Heilig Kruis.

Landschapspark Rheder

Een charmant park dat als een romantisch landschapsschilderij in het Nethetal ligt. De schepper Jospeh Bruno Graf von Mengersen heeft zich laten inspireren door de vorst Pückler-Muskau en de „Pückler-Schlag“ mocht niet ontbreken.

Grafelijk Park & bijbeltuin

Een van de mooiste landschapsparken in Engelse stijl fascineert met bonte
bloemwerken, verzorgde wandelpaden, een indrukwekkend oud bomenbestand, een
wildterrein, Diotimaeiland en de Piet-Oudolf-struikentuin.

Bad Hermannsborn

Dit neobarokke pareltje is een echte „geheimtipp”. In 1924/25 ontworpen, was het
park in eerste instantie vooral geliefd in het voorjaar, met stralende rododendrons en
azalea’s.

Werelderfgoed Corvey

De voormalige Rijksabdij,gelegen aan de Wezer-boog, straalt als een culturele
vuurtoren. Het christelijke geloof en spiritualiteit spelen hier al eeuwenlang een
grote rol.

Bibelgarten Brede, Brakel

Bereits seit Herbst 2017 kümmern sich ehrenamtliche Helfer und Schüler um ein kleines Stück Land, das hinter den Brede-Schulen liegt. Hier wird ein Bibelgarten mit dem Thema „Die Frau am Jakobsbrunnen" entstehen.

Gräflicher Park Bad Driburg

Wer durch die Klosterregion reist, entdeckt nicht nur beeindruckende steinerne Zeugen, Kulturschätze und grüne Paradiese, sondern findet klösterliche Einrichtungen, die inspirieren, Impulse für die Zukunft geben und in jedem Fall richtig Lust auf´s „Klöster erleben“ machen.